• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Maraton New Yorkban

Lyme borreliosis 2023.11.14 Forrás: Weborvos
Maraton New Yorkban

Adománygyűjtés és a Lyme-tudatosság növelése.

Dierdre Keenan naplója

November 5-én, vasárnap lefutottam a TCS New York City maratont. Már 19 éve, hogy utoljára maratont futottam. Bár ezt a maratont magamért futottam, azért is tettem, hogy felhívjam a figyelmet a LymeDisease.org-ra és adományokat gyűjtsek. A 2023-as maratont a fiam, Ryan tiszteletére futom.

Ryan története

Ryant 10 éves korában diagnosztizálták Lyme-kórral, és doxicyclin antibiotikummal kezelték. Középiskolai és főiskolai évei alatt gyakori krónikus fáradtsághoz hasonló tünetekkel küzdött. Ryan sportoló volt, és az iskolában is sokat teljesített, így mindent a túlterheltség miatti fáradtságnak tulajdonítottak.

Aztán 2018 októberében, amikor Londonban dolgozott, megváltozott az élete. Számos tünettel kórházba került. Hasi fájdalmak, kardiológiai problémák, ízületi fájdalmak és extrém agyi köd. Különböző vizsgálatokat végeztek rajta, de a vérkép és a vizsgálatok többé-kevésbé normálisak voltak, így hazaengedték. A diagnózis krónikus fáradtság szindróma volt. Szakorvoshoz utalták. Még decemberben hazatért az Egyesült Államokba, ahol még mindig szörnyen érezte magát. Három hetes hazalátogatása alatt négy különböző orvosnál járt.

Mit mondtak az orvosok?

Először egy háziorvoshoz ment, akit a család egy barátja ajánlott neki. Ez az orvos megvizsgálta Lyme-kórra, és az eredmény negatív lett. Antidepresszánsokat ajánlott neki. A következő orvos egy krónikus fáradtság specialista volt. Ő is megvizsgálta őt Lyme-kórra, és ismét negatív lett. Nagyon extrém gyógyszeres kezelést ajánlott, amit Ryan elutasított.

Állapota tovább romlott, és hamarosan a Lenox Hill Kórház sürgősségi osztályán kötött ki, ahol az intenzív osztály egyik intenzív szakorvosa látta el. Ők sem találtak semmit, de beutalták egy neurológushoz. A neurológus szklerózis multiplex és néhány más betegség miatt vizsgálta meg. Az eredmények ismét negatívak voltak.

Karácsony után Ryan visszarepült Londonba, hogy visszatérjen dolgozni. De csak néhány nap telt el, amikor szomorú hírekkel hívott fel. Azt mondta, hogy fel kell mondania a munkahelyén, mert alig tudja magát munkába állítani. Ez szívszorító döntés volt számára, mivel szerette a munkáját és a kollégáit. Útban volt álmai karrierje felé... író akart lenni.

Továbbra is Londonban maradt egy krónikus fáradtsággal küzdő orvos gondozásában, aki sportolókat kezelt. Ez az orvos segített neki táplálékkiegészítőkkel, nyirokdrenázzsal és fizikoterápiával fenntartani az egzisztenciáját. Ryan azonban soha nem hagyta abba a próbálkozást, hogy megértse és feltárja, mi okozta a betegségét.

Végül pozitív lett a Lyme-kórra

Hónapokkal később hallottam egy németországi laboratóriumról, amely a Lyme-kór vizsgálatára specializálódott. Így hát, az én javaslatomra, Ryan is megvizsgáltatta magát. Pozitív lett a Lyme-kór tesztje. Mindannyian megkönnyebbültünk. Végre volt egy diagnózis, és most már kezelhették. Akkor 2019 decembere volt – egy teljes év telt el azóta, hogy elkezdte ezt az utat.

Abban az évben karácsonyra hazatért, és talált egy Lyme-kór specialistát. Ez az orvos azt mondta, hogy Ryannek vissza kell költöznie az Egyesült Államokba a kezeléshez. Úgy érezte, hogy az angliai nemzeti egészségügyi rendszer nincs felkészülve a Lyme-kóros betegek kezelésére.

Ryan 2020 februárjában költözött haza, éppen akkor, amikor a világ megállt. A világjárvány lecsapott. Lehetetlenné vált, hogy ez idő alatt eligazodjunk az orvosok és a kezelések között.

Azóta sok évnyi sikertelen orvos és kezelés, számtalan órányi kutatás és több ezer dollár kellett ahhoz, hogy végre olyan orvosokat találjon, akik kezelni tudják a Lyme-kórját, a penészmérgezést és egy sor társfertőzést.

A láthatatlan betegség

Ryan egyike a hosszan tartó Lyme-kórral és az azzaljáró összes küzdelemmel küzdő több százezer embernek; mindenkinek hasonló a története. Néha láthatatlan betegségnek is nevezik, mert a legtöbb ember normálisnak tűnik, de halálos beteg lehet. Más betegségeket is utánozhat, mint például a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a lupusz vagy a depresszió.

A megbetegedés előtt Ryan egy boldog és rendkívül energikus 26 éves fiatalember volt. Triatlonversenyeket teljesített, szenvedélyesen írta a forgatókönyveket, és ígéretes jövő állt előtte.

Örömmel mondhatom, hogy Ryan végre a gyógyulás útján halad. Igazi Ryan-módra, soha nem veszítette szem elől ezt a fényes jövőt, és továbbra is küzd a visszatérésért. Az a bátorság és erő, amelyet Ryan tanúsított – miközben elviselte a betegség okozta küzdelmeket -, egyszerűen inspiráló. De ez a betegség, amellyel oly sokan szenvednek nap mint nap, mint Ryan, nem kapja meg azt az orvosi figyelmet, amit megérdemelne.

Amellett, hogy pénzt gyűjtök a LymeDisease.org számára, remélem, hogy felhívom a figyelmet a Lyme-kór súlyosságára és elterjedtségére!

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink