• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az első európai DualDur-laboratórium

Lyme borreliosis 2023.06.08 Forrás: Weborvos
Megnyílt az első európai DualDur-laboratórium

A kullancsfertőzést is kimutató magyar innováció további 37 millió ember számára vált közvetlenül elérhetővé.

A Lyme-kór kimutatására létrehozott magyar innováció, a DualDur teszt kifejlesztője, a Lyme Diagnostics Kft. a napokban jelentette be, hogy megnyitotta első, Magyarországon kívüli laboratóriumát Lengyelországban, így Európában további 37 millió ember számára válik közvetlenül elérhetővé az itthon már évek óta rendelkezésre álló speciális diagnosztikai technológia.

A DualDur 40 év tudományos munkájának gyümölcse. Az egyedülálló vizsgálati módszer lényege az, hogy speciálisan a Lyme borreliosist, tehát a Lyme-kórt okozó baktériumok jelenlétét közvetlenül a betegek véréből mutatja ki. A teszt kulcsa egy sejttechnológiai folyadék és előkészítési módszer, amely lehetővé teszi, hogy direkt vizsgálati módszerekkel igazolják, láthatóvá tegyék a kórokozó jelenlétét a mikroszkóp alatt, akár még az immunválasz kialakulása előtt. Ráadásul a teszt többek között olyan társfertőzésekről is informálja az orvosokat, mint a Bartonella vagy a Babézia, amelyek jelentősen befolyásolhatják a terápiát. További egyedülálló erőssége, hogy képes kimutatni a beteg kezeléséről, hogy az eredményes-e vagy sem, ami nélkülözhetetlen visszajelzés az eddig sokszor sötétben tapogatózó orvos számára. A rendszer alkalmazza a mesterséges intelligenciát is, így el tudja különíteni a tünetekkel még nem rendelkező és a Lyme szakértők által már feltehetőleg kezelésre javasolt eseteket.

 

A friss statisztikák szerint már minden ötödik ember találkozott a Lyme-kór kórokozójával, Európában legalább 650-850 ezer, hazánkban akár húszezer új fertőzés történik évente. Mivel Magyarország mellett Lengyelország is a kullancsok által leginkább fertőzött közép-európai területek közé tartozik, a lengyel és magyar szakemberek becslése szerint legalább négyszer annyi diagnosztikai vizsgálatra lesz szükség az új lengyel laboratóriumban, mint amennyit Magyarországon végeznek. „Szerencsére a magyar laboratóriumunk kapacitása még jelentős mértékben növelhető, illetve a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásokkal még hatékonyabbá lehet tenni a felismerést, így a magyar minták mellett más országokból is tudunk fogadni DualDur-mintákat, amennyiben szükséges” – emeli ki Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics ügyvezető igazgatója (lásd portréfotónk). "A régió legnagyobb Lyme-klinikáival van megállapodásunk. A forgalmunk jelentős részét már most az teszi ki, hogy több mint 20 országból érkezett hozzánk minta, az EU területéről pedig valóban rendszeres a mintaküldés."

A DualDur az egyetlen olyan diagnosztikai eljárás a Lyme-kór kimutatására, amelyet nyilvános, előre megtervezett kutatásokban, Európában igazoltak. A szerológiai és az immunreakcióra épülő más vizsgálatokhoz (Western blot, ELISA, ELISPOT, patikai gyorstestek stb.) képest a DualDur megbízhatóbb eredményt ad a fertőzés tényleges helyzetéről akkor is, amikor az immunválasz nem kimutatható. A jelenleg leggyakrabban használt szerológiai tesztekhez képest a DualDur 60 százalékkal képes növelni az érzékenységet, s ezzel 96 százalékos eredményességgel azonosítja a Lyme-kórban szenvedő betegeket. A klinikai kutatásban vizsgált módszerek közül a DualDur adta a legmagasabb szenzitivitási értéket, vagyis mutatta ki legnagyobb pontossággal a tényleges fertőzött állapotot.

Legolvasottabb cikkeink