• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemzetközi elismerés a magyar fejlesztésű DualDur tesztnek

Lyme borreliosis 2022.12.13 Forrás: Weborvos
Nemzetközi elismerés a magyar fejlesztésű DualDur tesztnek

Kiemelt példaként említi a magyar fejlesztést az Európai Bizottság a Lyme-kór hatékony kimutatásáról szóló közleményében.

Mariya Gabriel, az Az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa az Európai Bizottság nevében válaszolt a Lyme-kór korai és hatékonyabb diagnosztizálásának módszereiről szóló kérdésekre. Úgy fogalmazott, hogy a kutatási és innovációs keretprogramok számos, a Lyme-kórral kapcsolatos kutatási projektet finanszíroztak, beleértve a diagnosztika fejlesztését is. A DualDur projekt diagnosztikai technológiája például vérminták felhasználásával lehetővé teszi a Lyme-kór korai és pontos diagnózisát. Az ilyen jellegű diagnosztikai eljárások a kezelés időtartamának optimalizálására is alkalmasak lehetnek.

Az Európai Bizottság elé tárt kérdések felvezetésében olvasható, hogy a Lyme borreliosis, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek az emberre, a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Európában. Gyakran kezelik antimikrobiális szerekkel, amelyek jól működnek, ha a fertőzés első jeleinek (fáradtság, láz, fejfájás) megjelenésekor szedik, de ha hagyják, hogy a betegség későbbi stádiumba kerüljön, akkor súlyos károkat okozhat a szervezetben.

Mi is pontosan a Lyme-kór?

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés. Éves előfordulási arányszáma a közép-európai országokban a legmagasabb.

Okozója, a Borrelia burgdorferi bizonyítottan képes arra, hogy az immunrendszert befolyásolja, ezáltal az ellene fellépő immunreakciót – a szervezet védekezését – csökkentse, gátolja, vagy módosítsa. Ez megmutatkozik az ún. hosszútávú immunválasz (IgG ellenanyagok) kialakulásának késedelmében vagy teljes gátlásában is. A fertőzés befolyásolhatja például egy más betegségre adott oltóanyag hatásának kialakulását is. Kísérletek igazolták, hogy bizonyos Lyme borreliosis esetekben egy másik betegségre kidolgozott oltóanyaggal nem váltható ki a védettség: magyarul a Lyme-kór széleskörűen gátolja a szervezet védekezését. Erre utal a kórokozót károsító antitest kialakulásának késése is, amely egyidejűleg a diagnózist is nehezíti.

A kullancsok által terjesztett betegségekkel kapcsolatban fontos figyelembe vennünk, hogy egyrészt nemcsak a Lyme-kór, de egyéb fertőzések kórokozói is terjedhetnek a csípéssel – például Bartonella vagy Babesia. Másrészt a Lyme-kór által gyengített immunrendszer mellett más, a szervezetben lévő, vagy frissen szerzett fertőzések súlyosabb hatással jelentkezhetnek, esetleg huzamosabb ideig fennmaradhatnak.

Egyedülálló magyar innováció a Lyme-fertőzés kimutatására

A DualDur teszt egyedülálló magyar innováció, mely képes láthatóvá tenni a Lyme-kórt okozó baktériumot, a Borreliát. Negyven év tudományos munkájának gyümölcse, több tízezer elvégzett teszt és Európa legnagyobb Lyme diagnosztikai kutatása igazolja. Ez az egyetlen olyan diagnosztikai eljárás a Lyme-kór kimutatására, amelyet nyilvános, előre megtervezett kutatásokban, Európában igazoltak és magyarországi, akkreditált laboratóriumban végeznek.

A DualDur az első általánosan használható laboratóriumi teszt, amely képes annyi kórokozót koncentrálni a vérmintából, hogy azok mikroszkóppal is láthatóak legyenek a betegség teljes folyamán, akár a krónikus tünetekkel rendelkező szakaszban is.

Legolvasottabb cikkeink