• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Parlagfű és Lyme-kór: van közöttük összefüggés!

Lyme borreliosis 2023.07.14 Forrás: Weborvos
Parlagfű és Lyme-kór: van közöttük összefüggés!

Skóciában kiderült: a parlagfű elleni védekezés és a Lyme-kór szoros kapcsolatban áll egymással.

Brian Walker hegyvidéki gazdálkodó, a skót Nemzeti Farm Unió (NFU Scotland) tagja a napokban felszólította a skót kormányt, hogy adjon sürgősségi engedélyt az Asulam nevű parlagfű elleni gyomirtó szerre a skót hegyvidéki gazdálkodóknak. Walker, a Carloonan Farm bérlője 2500 hektár hegyvidéki területet gondoz, ahol 80 tehénnel és 950 tenyészjuhval gazdálkodik.

Szerinte, ha a skót kormány nem ad engedélyt, az „a gazdák, a gazdálkodók, a földművesek, a vidéki munkaerő és a közegészségügy védelmének elmulasztása. A skót kormány minisztere, Lorna Slater azért húzza az időt, mert az Asulam egy gyomirtó szer. Az igazság azonban az, hogy a parlagfű elleni védekezés elmulasztásának negatív hatásai messze meghaladják az Asulam használatának negatív hatásait. Valójában azáltal, hogy nem permetezzük le a parlagfüvet, hogy megakadályozzuk a növekedését, valójában több vegyszert fogunk használni.

A tökéletes menedék

A parlagfű ugyanis tökéletes menedék a kullancsok számára. „Soha nem láttam még ennyi kullancsokkal borított tehenet a dombról lejönni, mint idén tavasszal. A téli hónapokban az elhalt parlagfűben uralkodó környezet tökéletes hely a kullancsok számára a túléléshez és a téli szaporodáshoz. Ez pusztító hatással van az állatainkra” – fejtette ki véleményét a skót gazdálkodó. – „Ha egy állat egyszer a kullancsok gazdájává válik, kémiai anyagokkal – például a kutyákon és macskákon használt spot-on kezelésekkel – kell megszabadulnunk tőlük. Ha ezt nem tesszük meg, az állatok súlyos megbetegedéséhez vezethet. Ezért ironikus, hogy az állataink védelme érdekében vegyszereket kell használnunk rajtuk, ahelyett, hogy a problémát a forrásnál, a parlagfű eltávolításával kezelnénk.”

Káros a lakosságra

„A parlagfű elleni védekezés elmulasztása a lakosságra is komoly hatással lehet, hiszen spórái allergének. Egyre több jelentés érkezik arról, hogy spórái a vízfolyásokba kerülnek. Inveraray városában a turisták régebben a városban és a kastélyban sétáltak, de most egyre több ember jön fel a birtokra és fedezi fel a vadabb dombvidéket, ahol kapcsolatba kerül a parlagfűvel. Ez jelentős hatással lehet az emberi egészségre is” – véli Walker. – „Idén sokan jelentették a Lyme-kór előfordulásának növekedését, valamint a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás megerősített eseteit az Egyesült Királyságban. A jelentések azt is kimutatták, hogy 20 évvel ezelőtt a kullancspopuláció 0,01 százalékáról gondolták, hogy fertőzött. Ma ez az arány 20 százalék.”

Mit tehetünk?

„A kullancspopulációk elszaporodnak, és még gyorsabban fognak elszaporodni, ha a skót kormány nem engedélyezi az Asulamot a parlagfű elleni védekezésre. Az én földemen a parlagfű nagy része meredek terepen található, amelyet nehéz, ha nem egyenesen veszélyes gyalogosan megközelíteni. Ez teljesen lehetetlenné teszi a mechanikai védekezést. A parlagfű olyan sűrű, hogy nehéz látni, merre megyünk, és ez balesetekhez vezet, ha az emberek quadokkal és más gépekkel próbálják a parlagfüvet kiirtani. Kisebb, laposabb területeken más módszereket is kipróbáltunk a parlagfű elleni védekezésre” – véli a gazdálkodó. – „De ezek a módszerek nem hatékonyak, a parlagfű mindig visszanő. A skót kormány azt akarja, hogy alternatívát alkalmazzunk, de mi az az alternatíva? A skót gazdák nem használnak vegyszereket, ha tehetik, de ebben az esetben ez az egyetlen járható út.”

„A skót kormány tavaly késve adta ki az engedélyt, ami azt jelentette, hogy 2022-ben nem permeteztek annyi parlagfüvet, mint a korábbi években. Ez azt jelentette, hogy az addig a parlagfű elleni védekezésre fordított pénz valójában elveszett, és a következő években nehezebb lesz a védekezés. A parlagfű elleni védekezést folyamatosan figyelemmel kell kísérni, nem pedig egyszer kell elvégezni, és aztán azt gondolni, hogy minden rendben van.”

Ahol a parlagfű nő, ott a föld nem termékeny

„Ahol parlagfű van, azt a területet nem tudjuk megművelni és jövedelemre szert tenni belőle. Semmi más nem terem ott, csak a gyomok monokultúrája. Az egyetlen mód ennek az alattomos növénynek a megfékezésére az Asulam légi permetezés, hogy továbbra is termelhessünk élelmiszert a hegyoldalakon, hogy biztonságban tartsuk állatainkat és a lakosságot, hogy fenntartsuk a vidéki gazdaságot - és megszabaduljunk a kullancsoktól.”

Forrás: Grampian Online

Legolvasottabb cikkeink