• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új kullancsvírus terjed Európában

Lyme borreliosis 2023.09.21 Forrás: Weborvos
Új kullancsvírus terjed Európában

Megjelentek az első bizonyítékok Németországban, de további vizsgálatokra van szükség.

A nyári hónapokban elengedhetetlen a megfelelő kullancsvédelem. A kullancsok ugyanis szerteágazó betegségeket terjeszthetnek. Most Németországban is kimutattak egy új típusú vírust.

A hat évvel ezelőtt Kínában felfedezett Alongshan-vírus (ALSV) az európai kullancsokban is elterjedt. A vírust időközben Finnország, Franciaország, Oroszország és Svájc kullancsaiban is kimutatták – közölte a düsseldorfi székhelyű Centre for Travel Medicine (CRM). Az első bizonyítékokat Németországban is megtalálták.

A hannoveri Állatorvosi Egyetem (Tiho) kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az ALSV kullancsok révén terjedt át vadon élő állatokra Alsó-Szászországban. Tanulmányukat idén a „Microorganisms” című tudományos folyóiratban tették közzé.

Kiterjesztett terület

„Számos őshonos kullancsfaj elterjedési területe jelentősen kibővült az elmúlt években” – mondta Tomas Jelinek, a CRM tudományos igazgatója. Az enyhe telek és a melegebb nyarak kedveztek a kullancsoknak.

Németországban a leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amelyet alapvetően antibiotikummal kezelnek, ami a kezdeti stádiumban hatásosabb, azonban később is ez szolgáltatja a kezelés alapját. Ezenkívül a korai nyári meningoencephalitis (FSME) különösen délen és délnyugaton elterjedt; ez ellen létezik védőoltás.

Az ALSV-fertőzéssel eddig nem hoztak összefüggésbe influenzaszerű tüneteken túlmutató súlyos betegségeket – közölte az Utazás-egészségügyi Központ. Az Alongshan-vírussal azonban ismét bővült a kullancscsípés útján terjedő kórokozók listája.

A Svájcban gyűjtött kullancsok szisztematikus vizsgálata során az ALSV-t még a 2021-es és 2022-es években is gyakrabban találták meg, mint a FSME vírust. Egy finnországi tanulmány 2019-ben szintén talált ALS-vírusokat kullancsokban, de emberekben nem találtak ennek megfelelő betegséget.

További vizsgálatokra van szükség

A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem csapata szerint további vizsgálatokra van szükség az ALSV emberi és állati egészségre gyakorolt potenciális kockázatának felméréséhez.

Az Alsó-Szászországi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Állami Hivatal (Laves) a 2017 és 2019 közötti vadászati szezonból származó vadállatok vérmintáit bocsátotta a hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói rendelkezésére. Ezek közül az Alsó-Szászországi Állami Erdőkből származó gímszarvas mintája pozitív volt az ALSV-re, és más vadon élő és háziállatokban is kimutatták az ALSV-specifikus antitesteket. Az új vírust több helyszínen gyűjtött kullancsok testében és nyálában is kimutatták.

Forrás: Recklinghäuser Zeitung

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink