• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új terápiás lehetőségek a Lyme-betegeknek

Lyme borreliosis 2023.03.10 Forrás: Weborvos
Új terápiás lehetőségek a Lyme-betegeknek

Mit lehet tenni a komplex krónikus betegségek kialakulása után?

Dr. Steven Harris, a Pacific Frontier Medical Lyme-ra szakosodott orvosa tartott a Bay Area Lyme Foundation rendezvényén érdekfeszítő előadást a tartós Lyme-kórral és más, a betegek életminőségét súlyosan korlátozó, nehezen kezelhető fertőzésekkel élők legújabb kezelési lehetőségeiről. 

Precíziós orvoslás

A precíziós orvoslás fogalma azt jelenti, hogy megvizsgálunk egy személyt, és megpróbálunk neki személyre szabott tervet készíteni. Azt hiszem, sok orvos azt szeretné, hogy szakácskönyvszerű megközelítéssel dolgozhasson. De sajnos ez a megközelítés nem működik. Szerencsére itt, a San Franciscó-i öböl térségében vannak olyan orvosok, akik precíziós orvoslást kínálnak. És szerencsére ott van a Stanford és az UCSF, a helyi egyetemi kórházak, amelyekkel együttműködünk. Ezen kívül az Open Medicine Foundation nagy előrelépéseket tesz a betegségek megértésében, valamint Dr. Mike Snyder csoportja a Stanfordon szintén, akik a krónikus fáradtsággal kapcsolatos munkán dolgoznak, amely nyomon követi az egyes betegek adatait. 

Az emberi energia és a mitokondriális működés

Egy másik kialakulóban lévő terület, amely valószínűleg egyre nagyobb lesz, az a mitokondriális működés, ami sok más területre is lefordítható, beleértve a Lyme és a társfertőzések világát is. A koncepció szerint, ha elég energiánk van ahhoz, hogy mozgósítsuk az immunrendszerünket, és rávegyük magunkat a méregtelenítésre, akkor a szervezet képes lesz önmagától, hatékonyan működni. A kezelés célja, hogy megkönnyítsük a test számára, hogy magától, jelentősebb külső beavatkozás nélkül tegye meg, amit meg kell tennie. A múltban a megközelítés az volt, hogy „van egy fertőzés, és ki akarjuk ütni a fertőzést”, de sokszor felfedeztük, hogy a gyógyulás nem így működik. 

Telomerek és a sejtek öregedése

Egy stanfordi csoport nemrégiben írt egy tanulmányt, amely a sejtek öregedésének gátlására összpontosított, olyan dolgokat használva, mint a növekedési hormon és a DHEA, valamint a metformin (egy cukorbetegség elleni gyógyszer), hogy megpróbálják csökkenteni a sejtek öregedését. Az orvosi területeken is sok szó esik a telomerekről és a sejtek öregedésével való kapcsolatukról. A nehéz kérdés az, hogy hogyan fordítsuk le ezt, amikor egy beteg bejön a rendelőbe, és hogyan ültessük át a fellendülőben lévő kutatásokat a tényleges gyakorlatba. E kísérleti terápiák nagy részét az FDA még talán 10-15 évig nem hagyja jóvá kezelésként. 

Regeneratív terápiák és az exoszómák

A sejtek öregedésének és a telomerek meghosszabbításának koncepciója mellett egy olyan terület, amely valóban kissé előrébb látszik, a regeneratív terápiák területe. A regeneratív terápiák közé tartoznak többek között az exoszómák, a PRP és az alfa 2-macroglobulin. Ezek közül néhány anyagot injekcióban adnak be. Gyakran használjuk leginkább ín- vagy ízületi problémáknál, csontritkulásnál és különböző ortopédiai problémák esetén.

De az exoszómáknak más felhasználási lehetőségei is vannak. Sok orvos használja az exoszómákat az őssejtterápiákkal párhuzamosan, és sokféle őssejt létezik az autológ sejtektől kezdve, amelyek a saját testünkből származnak – a köldökzsinórvéren át a magzati sejtekig, egészen az emberi embrionális sejtekig. Van egy könyv Amy Scher tollából, melynek címe: Így mentem meg az életemet. Ő megírta indiai utazását, ahol emberi embrionális őssejteket kapott, és a nagyon súlyos Lyme-kór után javult sokat az állapota. 

Toxikus terhelés, tápanyag-állapot és környezeti stresszorok

A betegek és betegségek megértésének egyik módja, hogy megnézzük, mi történik a tápanyagok felszívódásának képességével, majd a hulladékoktól való megszabadulással, azaz a felszívódással és a méregtelenítéssel. A mindennapokban rendszeresen visszatérünk erre a kérdésre: hogyan növelhetjük a felszívódást és a tápanyagok felszívódását? A tápanyagok tolerálásának képességét? A képességüket, hogy megszabaduljanak azoktól a dolgoktól, amelyekre nincs szükségük? Ennek egyik módja a membránkémia és a különböző zsírok használata, hogy a sejtek felszínén lévő, úgynevezett klasszikus lipid kettős rétegen keresztül kiürítsük a törmelék egy részét.

Rovatunk kiegészítése

Fontos kiemelnünk, hogy a fentebb tárgyalt kezelési módszerek egyfajta kiegészítő lehetőséget adhatnak a jövőben, azonban jelenleg a Lyme-kór kezelése rendszerint hosszú ideig tartó, esetleg kombinált antibiotikum kúrával történik, melyet csak a kezelőorvos rendelhet el. Ha Lyme-kórra utaló tüneteket észlelünk magunkon, minden esetben kérjük ki háziorvos, valamint szakorvos véleményét, és az általuk jóváhagyott kezelést folytassuk.

Forrás: Bay Area Lyme Foundation

Legolvasottabb cikkeink