• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az esszenciális zsírsavakról

Omega3

Nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében.

Az emberi szervezet a zsírsavszükségletét képes biológiailag szintetizálni. Vannak azonban olyan zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, és melyeket ezért a táplálkozás útján kell bevinni. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Ezek többszörösen telítetlenek, melyek között vannak omega-3 zsírsavak (pl. alfa-linolénsav – ALA) és omega-6 zsírsavak (pl. linolsav). Az ALA-ból képződik a szervezetben a dokozahexaénsav DHA és az eikozapentaénsav EPA is, de ezek mennyisége általában nem elegendő, ezért szükséges bevitelük a táplálékkal (pl. tengeri halakkal).

Nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a gyulladásos folyamatok és a vérnyomás szabályozásában, a véralvadásban; részt vesznek a sejthártyák, a hámszövet felépítésében, illetve a fontos vegyületcsoportnak számító prosztaglandinok előanyagai.

Figyeljünk a megfelelő omega-3-bevitelre!
A különösen jó omega-3-zsírsav-forrásnak számító hideg vízi halakon (pl. lazac, hering, tonhal, tőkehal, lepényhal, makréla) és a garnélarákon kívül az omega-3 zsírsavakat a Magyarországon honos halfélék (mint például a busa, pisztráng, kecsege, fogassüllő) is tartalmazzák.

Mindemellett omega-3-zsírsav-bevitelünk szempontjából fontosnak számít még – egyebek mellett – a lenmagolaj, repceolaj, dióolaj, szója, dió is.

Figyelmet érdemel az omega-3 / omega-6 zsírsavak megfelelő aránya is.  A szakemberek szerint a helyes arány 1:5 körül van. Ezzel szemben a mai átlagétrend 1:10, sőt 1:30 vagy még ennél is rosszabb arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat. Omega-6 zsírsavban gazdagok például a napraforgóolaj, szójaolaj, illetve ezeknek az olajoknak a felhasználásával készült margarinok is.

(forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél)