• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vérzsírcsökkentés: omega-3 az egészség védelmében

Omega3

Az omega-3 zsírsavak szív- és érvédő képességének mechanizmusa.

Melyek a legfontosabb vérzsírféleségek és hogyan érhető el a megfelelő vérzsírszint? - Dr. Nádházi Zoltánt, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályát irányító kardiológus főorvost kérdeztük.

Milyen jótékony hatásai vannak az omega-3-nak?
Az emberi szervezet működéséhez bizonyos zsírsavak, pl. az omega-3 és omega-6 zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek. Előállításukra azonban az emlősök megfelelő enzimek hiányában nem képesek. Ezért ilyen szükségleteiket a táplálékból kell hogy fedezzék. Ezek a vegyületek nagyobb mennyiségben a tengeri halakban és kagylókban találhatók.

Az omega-3 zsírsavak fontosságára eszkimókkal kapcsolatos megfigyelések során derült fény. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatták, hogy a döntően állati termékeket fogyasztó eszkimók körében lényegesen ritkább a szívinfarktus, mint az európai kontinensen élők között. Erre a különbségre magyarázatot pedig az eszkimók lényegesen nagyobb omega-3-zsírsav-fogyasztása adott. Ennek a megfigyelésnek a bizonyítására az elmúlt évtizedekben számos vizsgálatot végeztek. Ezek a tanulmányok azt igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak az infarktuson átesett betegek életkilátásait egyértelműen javítják. Csökkentik az újabb infarktus bekövetkeztének valószínűségét és a gyakran életveszélyes ritmuszavarok kialakulását.

Vizsgálatokat végeztek szívelégtelenségben szenvedők körében, illetve olyanoknál is, akiket magas koleszterinszintjük miatt gyógyszeres terápiában kellett részesíteni. Ezekben az esetekben is kedvező eredményeket kaptak.

Számos egyéb kórállapot fennállása kapcsán is leírtak már ígéretes terápiás eredményeket, azonban ezek még nem nyertek egyértelmű tudományos megerősítést. Ezek között említhetők bizonyos ritmuszavarok, az érelmeszesedés, a stroke, egyes idegrendszeri, sőt bizonyos gyulladásos mechanizmusú ízületi betegségek is.

Az omega-3 zsírsavak szív- és érvédő képessége milyen mechanizmusokra vezethető vissza?
Az omega-3 zsírsavak szervezetbe jutása bizonyítottan számos kedvező változást eredményez. Csökkentik például az érelmeszesedés folyamatában is szerepet játszó, trigliceridnek nevezett zsírféleség szervezeten belüli szintézisét. Olyan változásokat okoznak, amelyek a ritmuszavarok kialakulásának az esélyét csökkentik. Úgy befolyásolják a vegetatív idegrendszert, hogy annak következtében csökken a szívfrekvencia és a szív kóros ingerelhetősége. Ezt a képességüket a szívizomsejtekre kifejtett közvetlen hatásuk is felerősíti. Tágítják az ereket, javítják az erek belső felszínét borító sejtek működését, csökkentik a vérnyomást és a szívre háruló terhelést. Gátolják a gyulladásos mechanizmusú folyamatokat, s ezzel némiképp összefüggésben lassítják az érelmeszesedés folyamatát.

Melyek a legfontosabb vérzsírféleségek?
A két legismertebb (és legfontosabb) vérzsírféleség a koleszterin és a triglicerid. Amikor tehát vérzsírokról beszélünk, mindkét vegyülettípusra gondolnunk kell. Régóta ismert, hogy a koleszterinnek jelentős szerepe van az érelmeszesedés kialakításában. Az elmúlt évek vizsgálatai azonban  azt is bebizonyították, hogy a vér emelkedett trigliceridszintje, függetlenül a koleszterintől, hasonlóképpen érkárosító hatású.

A mindennapi gyakorlatban ennek ismerete különösen azért fontos, mert az elhízott és ezzel összefüggésben gyakran cukorbeteg egyéneknél a normális vagy csak kissé emelkedett koleszterinszint mellett gyakran emelkedett trigliceridértékeket találunk.

A koleszterin- és triglicerid-molekulák a vérben fehérjékhez kötötten keringenek. A koleszterint szállító zsír−fehérje-komplexumoknak több fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül az egyik az ún. LDL-koleszterin, amelynek emelkedett szintje az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

Ezzel szemben a HDL-koleszterin gátolja az erek elmeszesedését, miután elszállítja onnan a fölösleges koleszterinmolekulákat.

Hogyan érhető el a megfelelő vérzsírszint?
Jelen ismereteink szerint a betegek, sőt az egészséges emberek életkilátásai is csak úgy javíthatók, ha a koleszterinszint csökkentése mellett a trigliceridszint normalizálására is törekszünk. Ennek érdekében nagyon fontos az alacsony zsírtartalmú diéta betartása. Miután azonban ezzel a kívánatos koleszterinszint-csökkenés csak ritkán érhető el, gyakran gyógyszer adására (sztatin, ezetimib) kényszerülünk. A trigliceridszint diétával (zsír-, szénhidrát-, alkoholbevitel megszorítása) és rendszeres testmozgással érdemben csökkenthető. Amennyiben szükséges, gyógyszerek (fibrátok) is adhatók.

Hatásos trigliceridszint-csökkentők az omega-3 zsírsavak is. Fontos azonban megjegyezni, hogy kórosan emelkedett vérzsírértékek esetén kielégítő hatásra csak a javasolt dózis (napi 2 g vagy a fölött) bevitele esetén számíthatunk.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozni kell  a következőket: a nem megfelelő gyártástechnológiával előállított készítményekben ezek a hosszú szénláncú vegyületek instabilak, könnyen elbomlanak. Ennek következtében a hatásos vegyületek koncentrációja a kívánatos szint alá kerül, s így a terápiás eredményesség elmarad. Mindezek mellett olyan bomlástermékek keletkezhetnek, amelyek kifejezetten egészségkárosító hatásúak.

Figyelnünk kell tehát arra, hogy a választott készítmény megfelelően tiszta formában és a kívánatos koncentrációban tartalmazza az omega-3 zsírsavakat.

Az omega-3
• vérzsírcsökkentő hatású
• gátolja az érbetegségek kialakulását: védi az érfalakat, segít abban, hogy azok rugalmasak maradjanak
• csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát
• segít a gyulladásos folyamatok megelőzésében
• pusztán táplálékkal Magyarországon nem tudunk elegendő mennyiségű omega-3-at bevinni a szervezetünkbe
• Az omega-3 készítmények segítik szervezetünk esszenciáliszsírsav-ellátását.