• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

32-esigényes nő, jelige nélküli hosszú levelére válaszul

Orvos válaszol

Körülbelül 3 évvel ezelőtt annyira elkezdett fájni a fejem, hogy hiába vettem be Quarlint, egyet, kettőt nem használt. Mintha beállt volna a nyakam egy nagyon durva izomlázba, és a tarkóm bal oldalán volt/van egy kisebb csomós duzzanat, amit ha megnyomok nagyon hányingerem van és attól van a fejfájásom is - szerintem. Csak találgatni tudok, mert nem vagyok orvos. De ennyi erővel én is lehetnék…Olyan izomfájásnak éreztem, de iszonyúan bemerevedve. Tornáztattam, amúgy mindig tornázok, futok stb…de nem lett jobb. Aztán 1-2 hétre elmúlt, majd megint jött. De már lassan egy hete fájt, én úgy éreztem, hogy minta valami ideget nyomna ilyenkor az a gumó, amit persze mások nem nagyon tapintanak, csak „én beképzelem" szerintük, pedig ez nem így van...

Azt írja, nem orvos, de ennyi erővel lehetne. Amennyi időt-energiát fordít a problémájára, valóban sok, de 3 éve tart, az orvostudományi egyetem 6 évét még Ön sem rövidíthetné le háromra.

Vannak a nyakon csomók, gumók, amelyeket a vizsgáló és a technika megtalál-ilyen Önnek nincs. És vannak, amelyeket nem lehet kimutatni, viszont a panaszos érzi ezeket. Önt a lehetséges összes eljárást igénybe véve kivizsgálták és senki sem talált szervi / organikus okot. Vannak organikus, tehát szervi bajok, vannak lelki bajok és van e kettő együttes jelenléte. Önnek adtak gyulladáscsökkentőket, amelyek ideig-óráig használtak, mint írja. Azután azt írja, hogy csak a Cataflam használ. Az a szomorú hírem van, hogy ez is gyulladáscsökkentő, tehát diclofenac vegyület. Receptköteles.

A Quarelinről úgy nyilatkozik, mint a fejfájás egyetlen gyógyszeréről, mert többször megjegyzi, hogy ez Önnek nem hat. Nem tudom, miért ilyen nagyon fontos Önnek az, hogy a
Quarelin szünteti-e a fájdalmát?

A nyakán lévő bizonyos pont megnyomására kiváltja a fejfájását. Azért nyomogatja ilyen sűrűn, hogy megbizonyosodjék afelől, hogy a tünet még mindíg kiváltható? És hogy lehet az, ha masszőr nyomkodja a "gumót", akkor jobb. Ha Ön nyomkodja, akkor még sokkal jobban fáj a feje?

Gerince húzogatása helyett kérhet súlyfürdő beutalót. Egyébként
évezredek óta ismert az ún. "merev nyak" tünetegyüttes, kb. ötezer éve a Nagy Sárga Császár belgyógyászati könyvében is szerepel és próbálták akupunkturával enyhíteni a panaszokat. Manapság az izomrostok elernyedési zavarával járó betegségcsoportról beszélünk, ennek is több fajtája van. Azt, hogy ilyen betegségben szenved-e EMG-vel lehet igazolni, vagy kizárni
/elektromyographia, amikor a potenciálokat figyelik meg=neurológiára tartozik/. Ismertek a hipochondriális fejfájások, amikor a beteg állandóan panaszkodik, mint Ön, viszont objektív, kimutatható jel nincs. Pszichológiai tényezőket mindíg figyelembe kell venni a fejfájások kialakulásában. De nem tévesztendő össze a pszichózishoz csatlakozó fejfájásos állapottal, mert ott a fejfájásra való hivatkozás kiegészíti a kóros állapotról alkotott képet.

Mindezekért azt javaslom, végezzenek alapos pszichiátriai kivizsgálást is. Szerintem babát akkor kellene vállalni, ha megbizonyosodik afelől, hogy a baba ésaz Ön párkapcsolata kerül első helyre az életében és nem önmaga.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink