• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Baleset utáni heg korrekciója

Orvos válaszol

Balesetből eredő hegeim korrekcióját szerettem volna állami kórházban elvégeztetni. A főorvos szerint ez náluk nem lehetséges, de másik kórházat sem ajánlott. Pár év után egy magánklinikán adódott lehetőség a hegkorrekcióra. A Megyei Egészségbiztosítási pénztár tájékoztatása szerint erre a műtétre nem jár támogatás, mert magánklinikán végzik. De mit csináljak, ha mindig csak azt hallottuk, nem tudják vállalni
a műtéteket máshol,és végre valaki tud segíteni. Nem tudnak esetleg alapítványt, ahol a hozzám hasonló sorsú embereken segítenek? Van olyan egyesület, ahol égési sérültek megoszthatják egymással tapasztalataikat?

A baleset utáni - orvosi kezelés ellenére kialakuló - hegek korrekcióját nem lehet szépészeti célú műtétnek felfogni. A betegségbiztosításunk értelmében a biztosító a gyógyulásig felelős a költségek fizetéséért. Más kérdés az, hogy az OEP természetesen csak a vele szerződést kötött intézményeknek a költségeit fizeti ki, illetve ezen belül is az intézmény azon beavatkozásait, amelyet "befogadott a biztosításba". Tehát Ön azt nem várhatja el, hogy a baleseti hegek korrekcióját az Ön által választott és a társadalombiztosítóval nem szerződött helyen finanszírozza az OEP. Viszont azt elvárhatja, hogy a biztosító jelölje ki azt a plasztikai sebészeti osztályt, amellyel szerződése van és ebbe az intézménybe irányítsa Önt - mivel Önnek nem kötelessége ismernie az OEP és az egészségügyi intézmények közötti szerződéseket tartalmilag. Tehát az Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja meg Önnek a szóbajöhető intézmény/ek elérhetőségét. Ellenkező esetben kérje ugyanezt ez OEP főigazgatójától /Dr.Kiss József főigazgató úrtól/ Azt nem kérheti, hogy a már elvégzett magánklinikai beavatkozásokat visszamenőleg térítse meg. Biztos vagyok benne, hogy égési sérültek plasztikai műtétét több, OEP-pel szerződött intézményben végzik. Viszont saját praxisomból csak egyet ismerek, ez a hely pedig Budapest XIII. kerület Róbert Károly körúton a Központi Katonai Kórház /más néven Honvéd Kórház/ égési-plasztikai osztálya. Biztos vagyok abban, ha betegként jelentkezik és szüksége van égési sebének a plasztikai korrekciójára, akkor megvizsgálják és műtéti programba veszik.Ha ezt az utat választja, akkor kérjen a háziorvosától beutalót.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink