• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Étel-allergia

Orvos válaszol

A levélíró által említett negyedévenkénti segélyezés a települési önkormányzat által adható támogatás.
A szociálisan nehéz helyzetben lévő személyek, családok támogatása ugyanis alapvetően önkormányzati feladat.
Az 1993. évi III. törvény (Szociális Törvény) többféle pénzbeli és természetbeni segítség, juttatás biztosítását teszi lehetővé.
A jogosultság és megállapíthatóság feltételeit helyi rendeletekben rögzítik. A település önkormányzata a körülmények ismeretében, a lehetőségek függvényében részesíti rendszeres vagy átmeneti támogatásban a rászorulókat.
A fentieken túl a leírt esetben a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló többször módosított 1997. évi LXXXIII. törvény lehetőséget nyújt az OEP Főigazgatójának, hogy meghatározott keretek között – amely az E. Alap költségvetésében kerül megállapításra – a beteg ember életminőségének javítása érdekében a törvényben meghatározott kereteken túl méltányosságot gyakoroljon.
Ez azt jelenti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója méltányos esetben az általános szabályoktól eltérő támogatási formákat is megállapíthat.
Ilyen többek között a méltányosságból engedélyezhető gyógyszer, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszer ártámogatása.
A biztosított a méltányossági kérelmét az OEP-hez nyújthatja be.
A kérelemnek tartalmaznia kell a biztosított személyes adatait, TAJ számát, és a kérelemhez mellékelni kell:
a) 3 hónapná1 nem régebbi kórtörténeti összefoglalót, amely igazolja, hogy a biztosított kizárólag az igényelt termékkel, illetve ellátással kezelhető, látható el;
b) gyógyszerre vagy különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerre vonatkozó kérelem esetén az a) és d)—e) pontokban foglaltakon kívül:
ba) a biztosítottat kezelő szakorvos javaslatát, amelyből megállapítható a kért gyógyszer vagy különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszer neve, kiszerelése, pontos dózisa, a gyógyszerváltás, tápszerváltás indokoltsága (az eddigi terápiák, illetve az új kezelések várható hatékonysága), a támogatás időtartama,
bb) Magyarországon forgalomban nem lévő gyógyszer esetén, a kezelőorvos kérelmére az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által engedélyezett és kiadott „Járóbeteg Gyógyszer Igénylő Lap”-ot,
bc) az adott indikációra nem törzskönyvezett gyógyszer esetén a kezelőorvos által megkért előzetes OGYI engedélyt‚
c) gyógyászati segédeszközre vonatkozó kérelem esetén, az a) és d)—e) pontokban foglaltakon kívül:
ca) a biztosítottat kezelő szakorvos javaslatát, amelyből megállapítható a gyógyászati segédeszköz neve, az eszköz szükségességének indokoltsága, a támogatás időtartama,
cb) társadalombiztosítási ártámogatásban nem részesülő gyógyászati segédeszköz esetén a magyarországi gyártó vagy forgalmazó árajánlatát, valamint az eszköz megfelelőségét igazoló dokumentációt,
cc) a rendelésre jogosult orvos igazolását, ha a biztosított ellátásához az egy vényre felírható gyógyászati segédeszköz mennyiség nem elegendő‚
d) a kezelőorvos által – külön jogszabály szerint – kiállított vényt;
e) a biztosított nyilatkozatát a saját és a vele közös háztartásban élők által – a kérelem benyújtását megelőző három hónapban – megszerzett jövedelemről.
A kérelem elbírálása során vizsgálni kell a betegség súlyosságát, az orvos szakmai indoklást, az alkalmazott és a kérelmezett kezelések, ellátások költségét és hatékonyságát, továbbá a biztosított jövedelmi helyzetét. Az OEP-nél működő tanácsadó testület a főigazgató kérésére a kérelmet szakmailag véleményezi.
A kérelmezett támogatás megállapítása legfeljebb egy évre történhet.
Az OEP főigazgatója által engedélyezett ártámogatás esetén az engedélyezés igazolásával ellátott vényt postán meg kell küldeni a biztosítottnak is.
A kérelem elutasítása esetén az elutasítás indokát közölni kell a biztosítotton kívül a kezelőorvossal is.
Egy másik méltányosságból engedélyezhető támogatási forma az egyszeri segély.
Egyszeri segélyben részesíthető az a biztosított, akinek
a) az egészségi állapotában kedvezőtlen változás, egészségkárosodás következett be, és
b) a kérelmében előadottak az egészségbiztosítás által nyújtott ellátással vannak összefüggésben, és
c) a kérelme a jogszabályban meghatározottak alapján nem bírálható el, vagy
d) a táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósítása a törvény alapján méltányosságból nem engedélyezhető.
Az engedélyezési eljárás során vizsgálni kell a biztosított jövedelmi helyzetét, továbbá, hogy a kérelem benyújtását megelőző egy évben részesült-e segélyben.
A segélykérelmet a biztosított a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál nyújthatja be. A kérelemnek tartalmaznia kell a biztosított személyes adatait és a TAJ számát. A kérelemhez csatolni kell a biztosított egészségi állapotára, kezelésére vonatkozó és a kérelemmel összefüggő orvosi dokumentációt, továbbá a biztosított nyilatkozatát a saját és a vele közös háztartásban élők által – a kérelem benyújtását megelőző három hónapban – megszerzett jövedelemről.
A segélyezési eljárás során, a körülmények tisztázása érdekében a biztosított lakóhelye szerint illetékes MEP környezettanulmányt végezhet.
Budapest, 2004. február 03.
Tisztelettel:
Forgó Györgyné
főosztályvezető

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink