• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Weborvos!

A kovetkezo kerdessel fordulnek Onhoz:
az interneten tobb helyen is olvastam, hogy a gyomorrontgen azert nem helyettesito vizsgalata a gyomortukrozesnek, mert a tukrozes kozben lehetoseg van mintavetelre, igy pontos diagnozis csak ezzel a vizsgalati modszerrel kaphato.
Nekem sajnos orrsovenyferdulesem is van es nagyon eros garatreflexem (mar egy egyszeru ful-orr-gegeszeti vizsgalat sem megy konnyen nalam), igy nagyon megterhelo lenne a gyomortukrozes (egyszer, kb. 10 eve valahogy vegigszenvedtem, de ha nem muszaj, nem ismetelnem meg)
Vannak viszont kisebb gyomor- es belpanaszaim, amelyek nehany honapja fennallnak, igy szeretnem kivizsgaltatni. En laikuskent nem tudom eldonteni, hogy a manapsag "divatos" IBS-rol van-e szo (nagyon sok felsorolt tunet illik ram), esetleg fekelybetegsegrol, vagy neadjisten valami komolyabbrol (bar az etvagyam nagyon jo, sulyomat se veszitettem), mindenesetre nem szeretnem elbagatelizalni, nehogy megis valami komolyabbrol legyen szo.
Azt szeretnem megtudni, mennyire helytallo az az elgondolasom, hogy az emlitett problemam miatt mindaddig nem tennem ki magam egy ilyen szamomra megterhelo tukrozeses vizsgalatnak addig, amig nem biztos, hogy egyaltalan a gyomrommal van baj. Tehat elobb kernem, hogy gyomorrontgennel tisztazzak, hogy a gyomromban van-e a problema es csak akkor nyelnem le a csovet, ha beigazolodik, hogy ott van valami gyanus dolog, feleslegesen nem kinoztatnam meg magamat.
Van-e ennek a elgondolasnak orvosi szempontbol valamilyen ellenerve? Leszamitva persze azt, hogy ha a rongenen latszik, hogy a gyomrom a ludas, akkor igy is ugy is ra kell szannom magam valahogy a tukrozesre es akkor volt egy felesleges rontgenvizsgalatom.
En viszont pont forditva kozelitem meg a dolgot: inkabb nem csinaltatnek felesleges tukrozest, amig nem derult ki biztosan, hogy a gyomrommal van-e a baj (mert ezt a tuneteim alapjan a haziorvosom se tudta biztosan megmondani).

Elore is koszonom a valaszt!
Jelige: gyomorrontgen kontra gyomortukrozes

Hát nem csak Ön által említett különbség, hanem az is, hogy a röntgenvizsgálattal nem lehet olyan finom, kicsiny elváltozásokat kimutatni, mint a tükrözéssel. Nem ijesztgetni akarom, csak példaként: néhány milliméteres rákos elváltozást a tükrözéssel észre lehet venni, de gyomor röntgenvizsgálattal nem. Igy a negatív gyomorröntgen a gyógyulás esélyétől fosztja meg a beteget. A gyomor röntgenvizsgálatának is meg van a maga helye. Megfelelő indikációval végezve fontos információkat kaphatunk pl. a gyomor ürülésének gyorsaságáról.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink