• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kálvária szteroid után

Orvos válaszol

45 éves nő vagyok, 1992-ben egy huzatos helyen szerzett kisebb térdfájásomat egy szteroidinjekcióval próbálták meggyógyítani az orthopédián. Másnaptól tart a mai napig a kálváriám. Ugyanis másnaptól szinte lebénultam,
begyulladt minden izületem,nem tudtam járni sem. Azóta minden évben shubokban előjön nálam ez, évente kb. kétszer,főleg télen és ősszel,egy-két hónapig tart. Végigvándorol rajtam a gyulladás.
A reumafaktorom ilyenkor 200 felett van. Iszonyatos fájdalmakkal jár. Voltam már kórházban is vele, rendszeresen járok reumatológiára, kezelésekre is. Az a gyanúm, hogy autoimmun betegségem van,de még ezt nem tudták megállapítani. A betegségem jellemzője, hogy mindig erős torokfájás mellett zajlik le,reggel be kell járatni az ízületeket és úgy kb. délután 4-5-ig elvagyok. Akkor estefelé
bepirosodik, megduzzad mindig valamelyik ízület( naponta más helyen és ellentétes oldalon ), merevvé válik mindenem és mozogni alig birok. Most is ez a helyzet már 1 hónapja.A torokfájás szinte elviselhetetlen kísérője, pedig nincs is már mandulám. Mesulidot szedek,rengeteg vitamint és táplálékkiegészítőket, de semmit nem használ. Egyébként tapasztalatom szerint vagy valami stresszes helyzet, vagy mint legutóbbi esetben egy nagy dózisú, immunrendszert aktivizáló szer, a grapefruit mag-kivonat beszedése váltotta ki. Ami a legjobban aggaszt az, hogy anyukám 49 éves korában egy tetanusz elleni védőoltás után két nappal ugyanígy lebénult és hasonló szenvedéseket él át a mai napig, csak ő már 75 éves, és teljesen el van nyomorodva mindene. Eldeformálódott a keze, lába, iszonyatos szenvedéseket élt át, ahogy láttam. Ez vár rám is ? Kérem válaszoljon,kiválthatja-e az immunbetegséget egy védőoltás vagy egy szteroidinjekció ? És mit lehet tenni, ha már ez a helyzet ? Erősíteni kell az immunrendszert? Vagy úgy még rosszabb lesz? Várom válaszát!

Átérzem, hogy nagyon nehéz helyzetben van, de sajnos nem tudok megoldást. Lehetetlennek gondolom azt, hogy szteroid injekció provokálta a kórképet, véletlen egybeesésnek tartom azt, hogy a térdfájáskor alkalmazott injekció utáni napon generalizálódtak a panaszok. Az Ön betegsége rheumatoid arthritisre utal, ennek többféle formája ismert. Ezt támasztja alá a reumafaktor emelkedése is.. Ha mindíg torokpanasz előzi meg, akkor a torok-és orrváladékból tenyésztést érdemes végezni. Ha esetleg Ön valamilyen kórokozót hordoz, akkor azt kezelni kellene ismételten negatív torokváladékig, hogy ritkábban jöjjenek a shubok. Viszont az is elképzelhető, hogy Önnek nem torokgyulladása van, hanem a nyaki gerincnek a torok magasságában lévő kisizületeinek a gyulladása is kialakul ilyenkor és ezt érzi elviselhetetlen torokfájdalomnak. Nem tudok hatásos módszert az immunrendszer olyen erősítésére, ami az autoimmun betegségen segít - és a grapefruit-magot sem tartom annak. Az Ön betegségének a prognózisát, tehát azt, hogy mire számíthat a jövőben csak a kezelőorvosa jogosult megítélni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink