• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Scheuermannról ismét

Orvos válaszol

A Scheuermann-betegségről ismét kérdeznék. Én úgy tudom, hogy ez azt jelenti, hogy 2 csigolya deréktájékon picit el van csúszva. Nem így van? Ezzel nem lehet emelni, vigyázni kell rá. A férjemnek ez a betegsége, de sokszor nincs tünet. A múltkori kérdésnek az volt a lényege, hogy mivel sokat cipekedett, lehet -e, hogy ez újult ki, vagy sérvet kapott a nagy súlytól? Lehet - e sérv, ha izomlazító után nem fáj? A sérv elmúlik -e magától ,vagy lehet e olyan, hogy megvan, de nem fáj. Azért teszem fel ezt a kérdést, mert most már csak minimális fájdalmat érez, és a munkája miatt nem tud elmenni röntgenre, ahova természetesen kapott beutalót az orvostól. Röntgenre küldték, de már nincs panasza, így nem megy el. De lehet, hogy nem is sérvet kapott, hanem a Scheuermann-betegsége újult ki. Ezt nem tudjuk, hoyg az újult e ki, vagy sérvet kapott, ami már nem fáj. Lehet-e ilyen? Válaszát köszönjük.

Scheuermann-kórról akkor beszélünk, ha a betegnek - aki általában fiatal férfi - hátfájása van és kyphosisa / kyphosis= a gerinc háti hajlatának enyhe megtörése/ és a kyphosis területén helyi elváltozás is található a csigolyatestben. Serdülő korban keletkezik és azt gondolják, hogy a csigolyák zárólemezeinek a betegsége /osteochondritise/ áll a háttérben. Vannak családok, amelyekben halmozódik e betegség. A fiatalember testtartása kissé hajlottabb és néha enyhe hátfájása van. Sokszor relatíve hosszabbnak tűnnek a végtagjaik.
Sokszor iskolai szűrővizsgálaton derül ki a Scheuermann, vagy régebben sorozáson. Ha betegségnek tartották volna az orvosok, akkor a kötelező sorkatonai szolgálat éveiben Magyarországon szinte nem lett volna kit besorolni katonának, mert a 18 éves fiúk legnagyobb részénél leírták a Scheuermann-betegséget. Ezért kérem, ne nehezteljen, de én nem tartom betegnek azt, akinek Scheuermann-kórja van. Ez egy enyhe betegség, lefolyása változó, a legtöbbször megnyugszik a betegség de az enyhe gerincdeformitás megmarad. Röntgenfelvételen sokszor az látható hogy e beteg csigolyatestek ék alakban összenyomódtak előrefelé és laggyakrabban az alsó háti szakasz vagy a felső ágyéki szakasz csigolyái.Későbbi években a csigolyák zárólemezei szabálytalanok. A gerinc terhelését és a túlzott fizikai aktivitást csökkentették e betegeknél, de a túlzott értelmezése nehéz. Általában azt javasolták, hogy rendszeresen sportoljon a fiatal, erősítse a gerinc melletti izmokat és ne tartsa magát betegnek. Tehát nincsenek elcsúszva a csigolyák és a Scheuermann betegnek normál életet lehet élnie, mozognia is, dolgoznia is.

Azt javaslom, beszéljenek orthopédussal , aki véleményezze a férje gerincét. Meg kellene tudniuk azt, hogy az Ön férje egyáltalán beteg-e? Kell-e foglalkozniuk a Scheuermann-kórral, vagy az már elfelejthető. Nagy súlytól, fizikai munkától normál gerinc nem szokott sérvet kapni. Az izomlazító természetesen az izomra hat, és nem hat a csigolyára. Tehát szerintem nem Önöknek kellene az Önök által ismert két-három gerincbetegség között latolgatniuk, hanem a férjét meg kellene vizsgálni és eldönteni azt, van-e gerincbetegsége. Ha van, akkor mi az. És mit kell tenniük.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink