• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szurokszéklet

Orvos válaszol

1. A szurokszéklet, ami ugye az emésztőrendszer vérzéséből adódik tényleg fekete, vagy sötétbarna? Nekem pár napja sötétbarna (de nem fekete)a székletem, ez lehet az elfogyasztottaktól, vagy rohanjak az orvoshoz?

A másik: szintén pár napja a bal lábam a nagyujjamtól egészen a combtövemig elzsibbad a belső oldalon, majd kis tornára javul. Ennél nagyobb a baj, és szintén fussak egy másik orvoshoz, vagy elég ha végre komolyan veszem a tornát. Ha elég a lustaságom legyőzése, milyen jellegü legyen a torna?

A melaena a szurokszéklet, amely fekete, tapadó, jellegzetes szagú széklet és általában a végbél fölötti szakaszon található a vérzés forrása.És a vér jelentős mennyiségű. Vörösesbarna, sötétbarna színű a széklet akkor, ha a vérzés forrása a vékonybél alsó szakaszában, vagy a jobboldali vastagbélszakaszban van.
Élénkpiros színű vér látható a székletben, ha a vérzés forrása a végbélnél, esetleg a bal vastagbélfélben van. Masszív vérzéskor piros-vörösbarna véralvadék is ürül. Félheveny vérzés fertőzések alatt, gyulladásos bélbetegségekben is előfordul intermittálva, tehát néha vérzik, néha nem. Tehát ha Ön nem idős, nincs ismert, kezelt gyomor-bélrendszeri betegsége,nincs semmi egyéb panasza, lehet, hogy az elfogyasztott élelmiszer festette meg a székletet és 1-2 nap diéta mellett elmúlik a tünet. Egyébként a székletből a vér laboratóriumi módszerekkel kimutatható teljes biztonsággal.Azaz néhány nap változatlan székletszín esetében a székletminta vizsgálata vérre. Másodsorban ez a típusú és
mozgásra szűnő zsibbadás nem indokolja az azonnali vizsgálatot, de igényli a rendszeres mozgást és sportot. Nem tudom, milyen tornát javasoljak, hiszen fogalmam sincs, mi a neme, kora, súlya, foglalkozása, esetleges betegsége / a párnapos sütétebb széklettől eltekintve/ és mindenre, mindenkinek jó csodatornát
nem ismerek.Mindazonáltal a gerincerősítés, megerőltetés nélküli lábgimnasztika és törzsmozgások mindíg javasoltak alsóvégtagi zsibbadás esetén.

dr. Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink