• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazai influenza helyzet

Praxis Forrás: EPINFO

Február közepétől az ország több területéről (Bács-Kiskun, Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Zala megye) jelezték influenzaszerű, illetve influenza-gyanús megbetegedések körülírt halmozódását.

A fővárosban az előző héthez viszonyítva 25%-kal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma (2 743).

Február 13-28. között az országban 12 olyan légúti megbetegedésekkel járó közösségi járványt jelentettek, amelyekben a klinikai tünetek és a magas megbetegedési arány (attack rate) alapján felmerült az influenza gyanúja. A járványok közül kilenc általános iskolákat, egy óvodát, kettő fekvőbeteg-ellátó intézményt érintett. Öt járványban influenza A, egy járványban influenza B aetiológiát igazoltak. Három járványban az influenzavírusok szerepét nem erősítették meg, a többi esetben folyamatban vannak a mikrobiológiai vizsgálatok. A közösségi járványokban 11-320 beteget regisztráltak. A megbetegedések gócos jellegűek voltak, az ÁNTSZ illetékes intézeteinek vizsgálatai szerint általánosan nem érintették a lakosságot.

A fenti járványokból a megbetegedéseket követő néhány napon belül 59 betegnél történt gyorsdiagnosztikai vizsgálat direkt antigénkimutatás céljából (influenza A, B, RSV, parainfluenza, M.pneumoniae, C.pneumoniae) az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus és molekuláris virológiai osztályán, valamint az ÁNTSZ víruslaboratóriumaiban. (Ezen kívül minden influenza-gyanús betegnél történik PCR, illetve az influenzavírus izolálására irányuló vizsgálat is.) A betegek egynegyedénél, 14 esetben influenza A (23,7%), 10 betegnél (16,9%) a C.pneumoniae kóroki szerepét igazolták.

A lokális influenzajárványok számának megemelkedése, az igazolt influenza esetek számának növekedése az influenza aktivitás, az influenza A vírus cirkulációjának erősödését jelzi. Az Európai Influenza Surveillance Hálózat által használatos osztályozás szerint Magyarországon jelenleg lokális az influenza aktivitása. A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy az influenza surveillance, ezen belül a figyelőszolgálat, a légúti kóroki monitor és a járványokra vonatkozó információs rendszer adatait hétről-hétre kellő körültekintéssel és szakmai hozzáértéssel elemezzék és értékeljék a szolgálat minden szintjén.

Az elmúlt két hétben kialakult járványok/halmozódások gyors kivizsgálása, az információk gyors továbbítása és értékelése teszi lehetővé az influenza aktivitásának megítélését.

Az influenza aktivitás erősödését jelzi, ha

a) az influenza figyelőszolgálat az influenzaszerű megbetegedések számának jelentős megemelkedését jelzi, és ezzel egyidejűleg vagy már korábban sporadikus esetekből influenzavírusok kóroki szerepét igazolták,

b) vagy/és a megye területén egymástól független, több, gócokban jelentkező influenzaszerű megbetegedéssel járó közösségi járványokat észlelnek, és ezekben a járványokban kimutatásra kerüln(t)ek az influenzavírusok.

Amennyiben a következő hetekben a fenti jeleket tapasztalják, célszerű elrendelni az influenza jelentőszolgálatot annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen egy esetlegesen kialakuló influenzajárványban a megbetegedések trendje, az érintett korosztályok, és a járvány következményei (kórházi ápolás, táppénzes arány, szövődmények fajtái stb.). Figyelembe véve azt, hogy az utóbbi két hétben a környező országokban is felerősödött az influenza aktivitás, számolni kell az influenza jelentőszolgálat elrendelésének szükségességével, még akkor is, ha március eleje van, és a megfigyelések szerint az utóbbi két évtizedben nem a tavasz elején kezdődtek az influenzajárványok.

További regionális hírek