• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

367 milliós beruházás a Rókus Kórházban

Regionális hírek Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt hozták létre az ország legnagyobb egynapos sebészetét, ahol hét szakmában évente több mint 4000 műtétet végeznek.

Mi tudjuk, hogy nem csak azért van szükség ezekre a gépekre, mert energiát takarítanak meg, hanem mert a szakmai színvonalban is óriási előrelépést jelentenek - mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a Szent Rókus Kórházban, ahol közel 367 millió forint értékben kerülhetett sor elavult diagnosztikai berendezések kicserélésére - tudósított az OrientPress Hírügynökség az átadásról.

Mészáros János, az Emmi egészségügyért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, 2007 és 2013 között az egészségügyi ellátórendszerben 500 milliárd forintnál több uniós pénz hasznosult, ezen belül pedig a gépműszer fejlesztés 104 milliárd forintot tett ki. Ezt egészítette ki az a 40 milliárd forintos beruházás, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az egészségügyi ellátó rendszerbe érkezett. Így míg a Közép-Magyarországi Régió az elmúlt időszakban csak kis részben tudott részesülni unós forrásokból, addig ennél a pályázatnál ez a régió is ugyanakkora szinten részesült. Ez többek között segít teljesíteni azt a meghirdetett célt is, hogy onkológiai betegség gyanúja esetén 14 napon belül kerülhessen a beteg diagnosztikai ellátásra. Leszögezte: ma Magyarországon 10 évnél öregebb CT vagy MR készülék nincsen.

Göböl Zsolt, a Szent Rókus Kórház főigazgatója szerint: noha a hazai tudomány egyik fellegvárát 2007-ben gyakorlatilag megszüntették, ám ennek ellenére a kórház megtalálta helyét az egészségügyi ellátórendszerben. Kiemelte, hogy itt hozták létre az ország legnagyobb egynapos sebészetét, ahol hét szakmában évente több mint 4000 műtétet végeznek. 'Kiváló helyszín lehetne a jövőben a Rókus kórház egy egynapos centrum számára' – hívta fel a figyelmet a főorvos.

A főigazgató arról is szólt, hogy rehabilitációs osztályuk folyamatosan növekszik, a kardiológiai, gasztroenterológiai, onkológiai és mozgásszervi betegek nagy számban érkeznek intézményükbe.

Emellett naponta 600-700 beteget fogadnak a járóbeteg ellátás keretében. Kezelésükhöz jó minőségű diagnosztikai felszereltség biztosítására van szükség – hangsúlyozta: a 2015-ös év folyamán közel 368 millió forint értékben kerülhetett sor elavult berendezések kicserélésére.

A tavalyi esztendőben 5000 mammográfiai vizsgálatot végeztek el egy 12 éves készülékkel. Mostantól azonban 92 millió forintos direkt digitális mammográfiás berendezés áll rendelkezésükre, amellyel a nem tapintható, 1-2 miniméteres daganatok felismerésére és mintavételre is lehetőség nyílik. Amennyiben szükséges az egynapos sebészeten a beteget meg is lehet operálni – tette hozzá.

A múlt évben közel 9000 röntgenvizsgálatot végeztek a 20 éves analóg felvételi berendezéssel – emlékeztetett Göböl. Ezt idén egy 107 milliós digitális berendezés váltotta fel, amely távvezérlésű és hordozható, így a fekvő- vagy ülőkocsis vizsgálatra is alkalmas.

Lecserélték azt a 14 éves, egyszeletes CT-s berendezést is, amellyel 2015-ben 7600 vizsgálatot végeztek. A mostani korszerű CT berendezés több és jobb minőségű vizsgálatra ad lehetőséget.

A gépekhez öt éves teljes garancia és ingyenes karbantartási kötelezettség is jár – így használatuk a következő években nem kerül pluszköltségbe, sőt a fejlesztések 15-17 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhetnek. Ez azért is fontos, mert a kórház most kíván átállni önálló energiatakarékos fűtésrendszerre is – mutatott rá a főigazgató.

A digitális rendszer működése amellett hogy olcsóbb is, jobb és egészségesebb munkakörülményeket teremt a dolgozók számára is, de megszűnik a vegyszerek és filmek használata is. Az orvosok és a beteg számára is nagy segítség, hogy pontos és gyors diagnosztikára nyílik lehetőség, növekedni fog a betegbiztonság és hosszútávon csökkenni fognak a várólisták is - jelentette ki a főorvos.