• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A belgyógyászat aktualitásairól Debrecenben

Regionális hírek 2019.11.16 Forrás: Unideb.hu
A belgyógyászat aktualitásairól Debrecenben

A program a belgyógyászat egészét felöleli, előtérbe helyezve a hazai és nemzetközi aktualitásokat.

A régió belgyógyász szakemberei osztják meg egymással a tudományterület újdonságait azon a kétnapos konferencián, amely pénteken kezdődött Debrecenben. A csaknem kétszáz fős kongresszuson a Debreceni Egyetem szaktekintélyei is részt vesznek.

A Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának éves kongresszusát négy év után, idén újra Debrecenben tartják november 15-16-án. A Debreceni Egyetem (DE) Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Belgyógyászati Osztály és a DE Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet által szervezett kongresszus programja a belgyógyászat egészét felöleli, előtérbe helyezve a hazai és nemzetközi aktualitásokat.

- A belgyógyászat holisztikusan közelíti meg a beteget, és mivel rengeteg új információ jelenik meg a betegellátásban, egy orvos a teljes területet nem tudja uralni. A konferencia segít abban, hogy az egyes specializációk, mint például a gasztroenterológia, a nefrológia, a hematológia, vagy az anyagcsere betegségek területén megjelenő új információkat is megkapják a kollégák - mondta a hirek.unideb.hu-nak Paragh György, a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet egyetemi tanára, a szakcsoport elnöke a konferencia nyitónapján.

A professzor szerint a továbbképzésnek köszönhetően az orvosok a mindennapi betegellátásban még hatékonyabban tudják képviselni azt a holisztikus szemléletet, ami napjainkban egy belgyógyásztól elvárható.

A kongresszus egyik kiemelt szekciója a hematológiai kezelések újdonságaival foglalkozik.

- Budapest mellett Debrecenben van a másik olyan felnőtt központ az országban, mely teljes transzplantációs kezelési lehetőséggel rendelkezik. A saját csontvelő visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett, 2016 óta idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetében  -  emelte ki Illés Árpád professzor.

Az intézet egyetemi tanára úgy fogalmazott: ez a beavatkozás a hematológia csúcsa, a feltételei viszont összetettek. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében azonban olyan eszközpark és humánerőforrás áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi az allogén csontvelő-transzplantációt, így nagyon sok betegnek tudnak segíteni.

Bodnár Zoltán, a DE Kenézy Gyula Egyetem Kórház Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, a kongresszus főszervezője elmondta: csaknem kétszáz belgyógyász, háziorvos és a határterületeken dolgozó szakorvos érkezett a rendezvényre. A két hangsúlyos téma, a gasztroenteorológia és a hematológia mellett az anyagcsere, az endokrin betegségek, a nefrológia, valamint az immunológia és reumatológia legújabb tudományos eredményeiről is lesznek előadások.

A Hotel Divinusban zajló kongresszushoz Szakdolgozók Ülés is kapcsolódik.

Legolvasottabb cikkeink