• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Belklinikát ünneplik ma Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A 100 éves múltat és annak kiemelkedő iskolateremtőit idézik meg emlékünnepség keretében.

A Belklinikika munkatársainak ünnepi megemlékezése a Fornet Béla kiemelkedő belgyógyász professzornak Dr. Kövér József szobrászművész által készített mellszobra felavatásával folytatódik. Az érdeklődők megtekinthetik a három belklinika múltját és jelenét bemutató kiállítást is az Elméleti Tömb halljában - tájékoztatott a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma.

A hatalmas integratív orvosi szakterületet felölelő belgyógyászatban a betegellátást a DE OEC-ben korábban 3 klinika, az I., a II., és a III. számú Belklinika végezte. A laboratóriumi és képalkotó diagnosztikák robbanásszerű fejlődése új terápiás lehetőségeket teremtett, aminek megfelelően szükségessé vált a párhuzamosságok megszüntetése, az egységes Belgyógyászati Intézet létrehozása - tájékoztatott dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök, az új struktúrában működő Belgyógyászati Intézet első igazgatója. Az itt kialakított tanszéki struktúra tükrözi az önállóvá vált diszciplinákat. Az Anyagcsere Betegségek Tanszéket Dr. Paragh György egyetemi tanár, az Endokrinológiai Tanszéket Dr. Nagy Endre egyetemi tanár, a Fogorvosi Orvostani Tanszéket Dr. Tornai István egyetemi docens, a Gasztroenterológiai Tanszéket Dr. Altorjay István, a Geriátriai Tanszéket Dr. Bakó Gyula egyetemi tanár, a Hematológiai Tanszéket Dr. Illés Árpád egyetemi docens, a Klinikai Farmakológiai Tanszéket Dr. Bodor Miklós egyetemi docens, a Klinikai Immunológiai Tanszéket Dr. Zeher Margit egyetemi tanár, a Népegészségügyi Medicina Tanszéket Dr. Kárpáti István egyetemi docens, a Nefrológiai Tanszéket Dr. Balla József egyetemi tanár, a Reumatológiai Tanszéket Dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a Ritka Betegségek Tanszéket Dr. Pfliegler György egyetemi docens, a Sürgősségi Orvostan Tanszéket Dr. Lőrincz István egyetemi docens, a Hemopoetikus Transzplantációs Központot Dr. Udvardy Miklós egyetemi tanár, a Trombózis és Hemosztázis Központot Dr. Boda Zoltán egyetemi tanár vezeti.

A Belgyógyászati Intézet magas szintű infrastruktúrájának kialakítását az Új Széchenyi Terv keretében a Debreceni Egészség Központ Fejlesztési Projekt megvalósítására elnyert forrás tette lehetővé. E fejlesztésben a korszerű infrastruktúra hatékonyabb kihasználása érdekében kialakításra került a központi sürgősségi, központi intenzív, felnőtt és gyermek onkohematológia tömb, a centralizált belgyógyászati ellátás az I. és II. számú belgyógyászati klinikák építészetileg összekötött épületegyüttesében. Megvalósult a felnőtt sürgősségi központ, a DE OEC I-es telepét kiszolgáló központi intenzív osztály és a költséghatékonyan működtethető felnőtt és gyermek onkohematológiai ellátás is. A beruházás megvalósítási költsége 1.382.793.569 Ft volt. A klinikák alapterülete 7976 m2-rel bővült, és felújításra került 4007 m2.

A fejlesztés során bővült az I. sz. Belgyógyászati Klinika keleti és nyugati szárnya, valamint a II. sz. Belgyógyászati Klinika déli része, és a két épület között mélyföldszinti összeköttetés létesült, kialakítva a Belgyógyászati Tömböt. A korábbi belgyógyászati klinikák építészetileg is összekötött új tömbjében a betegek a legmodernebb, legkényelmesebb ellátást kapják meg, a betegutak, betegmozgások, a komfort, a kényelem 21. századi színvonalú. Az épülettömbben orvosi szobák, máj-, vesetranszplantáció előkészítő részleg, fizioterápiás és kiszolgáló helyiségek, személyzeti helyiségek és tárgyalók, Farmakológiai fekvőbeteg, Intenzív, Sürgősségi, Haematológiai, Gyermek-onkohaematológiai, Gasztroenterológiai Fekvőbeteg Osztályok, járóbeteg ellátó helyiségek kaptak helyet. Laboratóriumok, citosztatikum előállító helyiségek, Gasztroenterológiai Szakrendelések és további kiszolgáló helyiségek is megtalálhatók.

A sürgősségi ellátás eredményességét növeli a kiváló infrastruktúra és a műszerkoncentráció, ami nagy hatékonyságú gyógyító munkát tesz lehetővé. Az új intenzív egységben a hagyományos belgyógyászati intenzív ellátás mellett a heveny tápcsatorna vérzések endoszkópos ellátása kerül még jobb körülmények közé, és olyan szerv- és szövetpótló eljárások is megvalósíthatók lesznek, amelyek a térségben még nem megoldottak, így például a máj- és veseelégtelenséget áthidaló nagyon korszerű kezelésmódok. Az onkohematológiai fejlesztés révén mind a felnőtt, mind a gyermek onkohematológiai ellátás, az izolálás, az őssejtterápia, a csontvelőtranszplantáció technikailag is egy központban végezhető.