• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A drogosok kétharmada roma

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A szociális ellátórendszer hiányosságai miatt a szenvedélybetegek és a drogfüggők közül sokan bérletet váltanak az egészségügybe.

Akár a fenti mondattal is summázható annak az előadásnak az üzenete, amelyet az addiktológus konzultáns Telek Ervin, a salgótarjáni Egészségügyi és Szociális Ellátóközpont munkatársa tartott ma egészségügyi dolgozóknak, pedagógusoknak és szociális munkásoknak. Salgótarjánban, az Esélyek Háza és az Egészségügyi és Szociális Központ esélyegyenlőségi fórumán elhangzott többek közt az is, hogy évről-évre több fiatal kerül kapcsolatba a droggal, s közöttük újabban radikálisan nőtt, 65-70 százalék körüli értékre emelkedett a cigány származásúak aránya. Ez utóbbi jelenségnek az okát egyelőre még csak most kezdték vizsgálni.

A sokak által liberálisnak tartott drogtörvény úgynevezett elterelő útra irányítja a drograzziákon ért fiatalokat. Különválasztva őket a drogfüggőktől, s megadva a lehetőséget a leszokásra. Az „elterelések" száma Nógrád megyében idén már az első félévben elérte a tavalyi egész évit. A helyzet elgondolkodtatja a szakembereket, akik probémásnak találják, hogy mind az intézetekből kikerülő drogosoknak, mind pedig az elterelő útról a norális életbe visszakanyarodóknak nehéz és többnyire segítség nélküli a társadalomba való be-, illetve visszailleszkedése. Hiányoznak ugyanis az anononin alkoholisták, s az anonin drogosok civil szervezetei, nincsenek védett munkahelyek, nappali drogrmbulanciák és átmeneti szállások. Legalább is Nógrádban ilyenek nem működtek eddig.

A helyzteten javíthat az a kistérségi kísérlet, amelyet Salgótarjánban, a város és a környező települések most kistérségi szinten indítottak el. Csoportfoglakozásokkal, egyéni bánásmóddal, a családdal való kapcsolat révén gondoskodnak az egészségügyi intézményekből, elvonókból kikerült emberekről. Az Egészségügyi és Szociális Ellátóközpont kísérlete meglehet hamarosan modellértékű válhat azáltal, hogy a szociális háttér erősítésével a veszélyeztetteket a társadalomban tudja tartani, s mentesíti az egészségügyet a fölösleges kiadásoktól.