• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A drogosok kétharmada roma

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A szociális ellátórendszer hiányosságai miatt a szenvedélybetegek és a drogfüggők közül sokan bérletet váltanak az egészségügybe.

Akár a fenti mondattal is summázható annak az előadásnak az üzenete, amelyet az addiktológus konzultáns Telek Ervin, a salgótarjáni Egészségügyi és Szociális Ellátóközpont munkatársa tartott ma egészségügyi dolgozóknak, pedagógusoknak és szociális munkásoknak. Salgótarjánban, az Esélyek Háza és az Egészségügyi és Szociális Központ esélyegyenlőségi fórumán elhangzott többek közt az is, hogy évről-évre több fiatal kerül kapcsolatba a droggal, s közöttük újabban radikálisan nőtt, 65-70 százalék körüli értékre emelkedett a cigány származásúak aránya. Ez utóbbi jelenségnek az okát egyelőre még csak most kezdték vizsgálni.

A sokak által liberálisnak tartott drogtörvény úgynevezett elterelő útra irányítja a drograzziákon ért fiatalokat. Különválasztva őket a drogfüggőktől, s megadva a lehetőséget a leszokásra. Az „elterelések" száma Nógrád megyében idén már az első félévben elérte a tavalyi egész évit. A helyzet elgondolkodtatja a szakembereket, akik probémásnak találják, hogy mind az intézetekből kikerülő drogosoknak, mind pedig az elterelő útról a norális életbe visszakanyarodóknak nehéz és többnyire segítség nélküli a társadalomba való be-, illetve visszailleszkedése. Hiányoznak ugyanis az anononin alkoholisták, s az anonin drogosok civil szervezetei, nincsenek védett munkahelyek, nappali drogrmbulanciák és átmeneti szállások. Legalább is Nógrádban ilyenek nem működtek eddig.

A helyzteten javíthat az a kistérségi kísérlet, amelyet Salgótarjánban, a város és a környező települések most kistérségi szinten indítottak el. Csoportfoglakozásokkal, egyéni bánásmóddal, a családdal való kapcsolat révén gondoskodnak az egészségügyi intézményekből, elvonókból kikerült emberekről. Az Egészségügyi és Szociális Ellátóközpont kísérlete meglehet hamarosan modellértékű válhat azáltal, hogy a szociális háttér erősítésével a veszélyeztetteket a társadalomban tudja tartani, s mentesíti az egészségügyet a fölösleges kiadásoktól.

Legolvasottabb cikkeink