• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A gyógyítást szolgáló AnyScan™ PET-CT a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2021.04.13 Forrás: Semmelweis Egyetem
A gyógyítást szolgáló AnyScan™ PET-CT a Semmelweis Egyetemen

A fejlesztés és a projekt kiemelkedő példája a transzlációs kutatásnak, amely a betegágy mellett közvetlenül felhasználható eredményekkel jár.

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Semmelweis Egyetem új, VEKOP-pályázat keretében beszerzett AnyScan™ PET-CT-jét. A több mint 400 millió forintos vissza nem térítendő uniós és hazai támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként olyan, ma még gyógyíthatatlan kórképek, illetve azok kóroki tényezőinek széleskörű feltérképezésére nyílik lehetőség, mint az agresszív daganatos megbetegedések, kardiovaszkuláris és központi idegrendszeri keringési rendellenességek. A nagy érzékenységű és felbontóképességű képalkotó berendezés funkcionális képalkotást tesz lehetővé, és a gyártóval való együttműködés eredményeként a világon egyedülállóan egy háromdetektoros SPECT modult is tartalmaz - számolt be róla a SE portálja.

Az egyetem 404 865 000 Ft vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2.3.3.-15- 2017-00024 számú projektje keretében. Ebből egy AnyScan™ PET-CT beszerzése, valamint az ehhez szükséges speciális épületi környezet kialakítása történt meg. Az „Innovatív nagyállat-modellek a klinikai terápiás kutatás szolgálatában” projekt a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével az Orvosi Képalkotó Klinika Nukleáris Medicina Tanszékén valósult meg.

„A fejlesztés és a projekt kiemelkedő példája a transzlációs kutatásnak, amely a betegágy mellett közvetlenül felhasználható eredményekkel jár” – mutatott rá dr. Merkely Béla rektor a járványhelyzet miatt szűk körben megszervezett átadón. A berendezésben ötvözött három különböző képalkotó technológiának – SPECT/PET/CT – köszönhetően a legösszetettebb tudományos kérdések válaszolhatók meg, a vizsgálatok során a funkció és a legapróbb részletek is láthatók, így lehetővé válik az új terápiás készítmények és diagnosztikus eljárások transzlációja a pre-klinikai kísérletekből az emberi alkalmazásra.

A fejlesztés eredményeként egy több mint 10 éves álom valósul meg, hiszen ezzel a berendezéssel válik teljessé képalkotás szempontjából a Semmelweis Egyetem „Molekulától az emberig” transzlációs kutatási lánca – emelte ki dr. Kellermayer Miklós, a projekt vezetője, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Ennek során a betegágy mellett megfogalmazott problémát az egyedi molekulák szintjén tudjuk vizsgálni, követve a folyamatokat kis- és nagyállatmodelleken, valamint emberben, majd eredményeink ismét a betegágy mellett hasznosulhatnak – fogalmazott a dékán.

„A projekt azt a hosszú távú célunkat szolgálja, hogy az élő emberi szervezet minél kisebb térfogateleméről minél sokrétűbb, egymással térben és időben összefüggő információhoz jussunk, ezáltal minél pontosabban megérthessük az élő emberi szervezetben zajló normális és patológiás folyamatokat” – mondta dr. Kellermayer Miklós.

A projektben már eltervezett konkrét kutatásokban a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet és a Nukleáris Medicina Tanszék mellett több egyetemi intézet, az Urológiai Klinika, a Neurológiai Klinika, valamint a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszék is részt vesz. Az új, molekuláris érzékenységű, nagyállatmodellek vizsgálatát lehetővé tevő infrastruktúra ma még gyógyíthatatlan kórképek, illetve azok kóroki tényezőinek széleskörű feltérképezéséhez járul hozzá. A fő kutatási területek közé tartoznak a kardiovaszkuláris, illetve agyi érrendszert érintő megbetegedések, agresszív daganatos megbetegedések, továbbá a legújabb farmakonok kipróbálására is módot ad az eszköz.

A hazai és európai uniós támogatással kialakított új infrastruktúra az intézetek közötti valódi interdiszciplináris együttműködés létrejöttét segíti – hívta fel a figyelmet dr. Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika (OKK) igazgatója. Mint hangsúlyozta, a projekt jó példája az ipar és az egyetem közötti együttműködésnek, amelynek köszönhetően a legújabb fejlesztések folyamatosan megjelenhetnek ebben az eszközben.

Dr. Györke Tamás, a Nukleáris Medicina Tanszék vezetője emlékeztetett arra, hogy az egyetemi nukleáris medicina elmúlt évtizedben lezajlott fejlődésének a mostani infrastruktúra az egyik kicsúcsosodása. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a mostani új készülék elsősorban a kutatást szolgálhatja, amihez különösen előnyös a három modalitás megléte, ugyanakkor a betegellátás keretében végzett diagnosztikus vizsgálatra is alkalmas.

A projekt a PET és CT modulok beszerzését tette lehetővé, a berendezés gyártójával, a Mediso Kft.-vel kötött kutatási-fejlesztési együttműködés keretében ugyanakkor SPECT komponenssel is kiegészült. Nemzetközi szinten egyedülállónak számít, hogy mindhárom modalitás együtt van ebben a csúcskategóriás AnyScan™ TRIO SPECT/CT/PET berendezésben– emelte ki Bagaméry Gergő, a cég preklinikai üzletágának termékfejlesztési igazgatója.

A széleskörű kutatási munka segítése érdekében a nagyállat-modellek vizsgálatára megvalósult kutatólaboratórium ”közkinccsé” tétele is a tervek között van, vagyis ún. core laboratóriumként a kutatási infrastruktúra megfelelő szabályzók alapján az egyetem egésze számára használható lesz, illetve elérhetővé tesszük a hazai vállalatok és kutatóhelyek számára is.

Legolvasottabb cikkeink