• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hiányszakmákban erősít a két kórház

Regionális hírek

Tovább javítja együttműködését a gyulai és a békéscsabai kórház az uniós fejlesztéssel.

A TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0021 azonosító számú, „Funkcionális integrációt támogató fejlesztés a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház – Rendelőintézet együttműködésében" című projekt keretében további lehetőség nyílik Békés megye két nagy egészségügyi intézménye előtt, hogy az egészségügyi ellátást még eredményesebben, az igénybevevők elégedettségének növelésével biztosítsa. A 2015. június 30.-áig megvalósítandó pályázat keretében 1,95 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg a kórházak műszer – és eszközparkjának korszerűsítése. A projekt ünnepélyes nyitórendezvényén, 2014. szeptember 30-án, részt vesz Dr. Zombor Gábor az EMMI egészségügyért felelős államtitkára.

A projekt keretében a betegellátás számára korszerű eszközállományt és orvos-technológiai high-tech-et biztosítva valósul meg a funkcionális integráció. Az együttműködéssel a betegellátás minőségén túl javítható a rendelkezésre álló humánerőforrás (orvos, szakorvos, szakápoló, szakasszisztens) optimális kihasználtsága. Erre elsősorban az ún. hiányszakmák területén, mint pl. radiológia, patológia, laboratóriumi diagnosztika, gasztroenterológia kerülhet sor.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (Gyula) és a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet (Békéscsaba) egymástól mintegy 16 km-re van, mely távolság kiváló feltételeket biztosít a betegutak egyszerűsítéséhez, a speciális ellátásokhoz való jobb hozzáféréshez.

A fejlesztéssel érintett szakterületek elsősorban a diagnosztikára terjednek ki. Az elnyert támogatásból beszerzendő eszközök telepítésével mindkét kórházban korszerűsödik a meglévő orvostechnikai eszközpark, javítva ezzel a betegellátás színvonalát. A műszerpark megújításával kapcsolatban kiemelendő, hogy mindkét kórházban új nagy értékű MRI eszköz kerül beszerzésre. A mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat gyors és fájdalommentes, alkalmazási köre kiterjedt, ezért fontos, hogy az ellátandó lakosság számára Békés megyében két új, korszerű MRI eszköz működjön, biztosítva ezáltal az ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztések a gasztroenterológia, a laboratóriumi diagnosztika, a képalkotó diagnosztika és a patológia területén megteremtik a telemedicina, távleletezés feltételrendszerét. Az egyes funkciók működését, az intézményközi kommunikációt a szintén jelen projekt keretében megvalósuló informatikai fejlesztés teszi lehetővé.

A projektről bővebb információt itt talál