• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Európai szintű kontinencia centrumot avattak

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az urodinamikai laboratórium nem csak megújult, de egy szakambulanciával is bővült.

A vizelettartási zavarok (inkontinencia) a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinensek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek ezek a panaszok, mint a szénanátha, mégis sokkal kevesebb szó esik erről a betegségről, a felismeréséről és vizsgálatáról, valamint a lehetséges megoldási módokról.

A Semmelweis Egyetem Urodinamikai Laboratóriuma elsőként alakult meg az országban a nyolcvanas évek elején. Időközben a vizelettartási zavarok kivizsgálásának legnagyobb forgalmú hazai szakambulanciájává nőtte ki magát, jelenleg azonban a megnövekedett betegforgalom miatt már csak nehezen volt képes a hatékony betegellátás fenntartására. Ugyanakkor országos központként egyre nagyobb feladat hárult rá mind a női, a férfi, bizonyos esetekben pedig a gyermekek különféle eredetű vizelettárolási és ürítési zavarai és a női medencefenéki süllyedések komplex ellátása területén.

A fenti okok miatt az Urológiai Klinika vezetése az ambulancia felújítása, illetve bővítése mellett döntött, amit idén szeptemberben fejeztek be egészségügyi cégek és a Klinika dolgozói által is támogatott alapítvány forrásaiból. Az urodinamikai laboratórium nem csak megújult, de egy szakambulanciával, illetve egy konzervatív kezelésre (konzervatív, azaz vértelen módszer) alkalmas helyiséggel is bővült. Mindezt mostantól a megváltozott neve is jelzi: Semmelweis Egyetem Kontinencia Centrum és Urodinamikai Laboratórium. 2014. szeptember 29-én a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján dr. Szél Ágoston rektor, dr. Hunyady László dékán, dr. Nyirády Péter igazgató, valmint Egry Attila kerületi alpolgármester jelenlétében átadták az új Kontinencia Centrumot.

Mostantól lehetőség nyílik rá, hogy egy adott beteg műszeres kivizsgálásával egyidejűleg, egy másik betegnél urológiai szakvizsgálatot vagy konzervatív kezeléseket végezzenek. A kapacitásnövekedés a nagyobb betegforgalom mellett lehetővé teszi, a betegek előre megtervezett, jobban szervezett kivizsgálását, ellátását. Az új, európai szintű kontinencia centrum és urodinamikai laboratórium hazánk egyik legkorszerűbb, minden igényt kielégítő betegellátó egysége lett.

Legolvasottabb cikkeink