• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A parkoló tetejére kerülnek a napelemek

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Pályázati támogatás segítségével napelemes áramtermelő rendszert telepítenek a szolnoki szakkórházra.

A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet 203.609.600Ft beruházási költséggel 203.609.600Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére" (Kódszám: KEHOP-5.2.11) című pályázati felhívásra benyújtott, „Parkolóra telepített napelemes rendszer a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet területén" című pályázatával, annak érdekében, hogy az intézmény energia fogyasztásának jelentős része megújuló energián alapuljon - tudatta lapunkkal az intézmény közleményben.

A MÁV Kórház és Rendelőintézet épületei folyamatos kihasználtsága során igen jelentős energiafogyasztással bírnak, így a projekt során közvetlen cél volt a vételezett villamos-energia nagymértékű kiváltása.

A kórház vezetésének elképzelése szerint az autóparkoló kialakításához rendelkezésre álló terület felhasználható magas tartószerkezettel földre telepített napelemes rendszer megvalósítására. Ezzel kettős funkció jön létre, kialakul megfelelő számú árnyékolt parkolóhely és a parkolót fedő napelemes rendszer villamos teljesítménye, hálózatra visszatáplált rendszer esetén a kórház fogyasztásának kb. 55%-t megtermeli. A rendelkezésre álló még kihasználhatatlan zöld területen magas tartószerkezettel földre telepített napelemes rendszert terveznek, a napelemeket autók parkolásához elegendő magasságú tartószerkezetre szerelik.

A telepítést 3 egységre bontjá a hely adottságaihoz igazodóan. Egymástól függetlenül 2 zöldterületen autóparkoló rendszerrel telepítik és felhasználják a rendelőintézet még üres lapostetejét. A Pityó út melletti sávban kb. 70x10 m-es területen 48 db árnyékolt parkolóhely biztosítása mellett 118 KWp teljesítményű napelemes csoportot szerelnek fel. A főépület és a kerítés közötti jelenlegi dohányzó helyen kb. 32x39 m-es zöld területen hasonló rendszerű tartószerkezettel két sorban 170 KWp összteljesítményű napelem panelt szerelnek. A napelemek kialakítása a szélükön lévő összekapcsoló szegélyekkel tetőcserép rendszerrel vízzáró fedést biztosítanak. A rendelőintézet nemrég felújított lapostetején tetőre telepített napelemekkel 54 KWp teljesítményű rendszert lehet összeállítani - tudatta a kórház.