• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Adomány az orosházi kórház legkisebb betegeinek

Regionális hírek 2019.03.11 Forrás: Weborvos
Adomány az orosházi kórház legkisebb betegeinek

Érzékenyítő tréninget szerveznek a gyermekellátásban dolgozó orosházi orvosoknak, ápolóknak.

Minőségibb és emberközelibb lesz a koraszülött gyermekek ellátása az Orosházi Kórházban a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) adományának köszönhetően. A ROSSMANN áruház felajánlásából fürdetőket, popsitörlőket, pelenkázó alátétet és krémeket hoztak, a koraszülött ruhagyűjtés projekt keretében pedig finom takarókat, kötött polipokat és tájékoztató kiadványokat kapott a kórház - tudatták közleményben.

A KORE elnöke külön bemutatta a színes, jópofa kis polipokat, amik bekerülnek az újszülött babák mellé az inkubátorba. – Ezek a kis figurák szöszmentes és nyálálló mercelizált fonalból, speciális horgolási technikával, meghatározott méretben készülnek, hisz a kicsik biztonsága a legfontosabb. Ezek a polipok lesznek a babák első barátai. A gyermekek a méhen belül rendelkeznek egy fogó reflexel, amivel a köldökzsinórt fogják. Születés után ez a fogóreflex nem tűnik el, így az infúziós szereléket, vagy az intubációs szettet markolják a kicsik. A polip csápja a köldökzsinórra hasonlít és ha azt fogja meg a baba, akkor az infúziós szereléket nem bántja. Emellett a polipot markolva egyenletesebben ver a szívük, könnyebben lélegeznek, a vérükben megemelkedik az oxigénszint, és kevesebbnek van szüksége intubálásra. Ez nem csak a piciknek, hanem az édesanyának is jó, hisz látja, érzi, hogy a babája egy színes, szép és aranyos figurát fog, ami akkor is ott van mellette, ha ő elmegy, így vigyáz a babájára – fogalmazott Földvári-Nagy Zsuzsanna.

Mindezek mellett angyalpólyákat is hoztak az osztályra. Ha olyan koraszülött baba érkezik a világra, aki nem tud megküzdeni a szövődményeivel, akkor angyalpólyába fektetik, így a szülők méltósággal tudnak elbúcsúzni tőle.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület 11 éve működik, minden tagnak koraszülött gyermeke van, a szülők önkéntesként tevékenykednek. – Nekünk annak idején nagyon nehéz volt, egyedül voltunk, ezért szeretnénk segíteni azoknak a szülőknek, akik hasonló helyzetbe kerültek koraszülött gyermekükkel. Legyen egy kéz, amibe kapaszkodhatnak, legyen egy váll, amire támaszkodhatnak – fogalmazta meg az egyesület célját az elnök. Földvári-Nagy Zsuzsanna kiemelte, bár szervezett programok elsősorban a fővárosban vannak, de szükség esetén kimennek a családhoz, szakemberekkel tartják a kapcsolatot.

– Mindent megteszünk azért, hogy a koraszülött ellátás javuljon, családbarátabb legyen és a szülők is jobban érezzék magukat abban a traumatikus helyzetben, amibe kerülnek. Aki bővebb tájékoztatást szeretne, keresse fel a www.koraszulott.com weboldalt – tette hozzá a KORE elnöke.

A kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának vezetője hangsúlyozta, Orosházán csak a stabil állapotú koraszülötteket látják el, a komplikált eseteket – sokszor már megszületésük előtt – a szegedi vagy a gyulai koraszülött centrumokba utalják. – Ettől függetlenül nagy segítség számunkra a KORE adománya. Minden új dologra nyitottak vagyunk, hiszen a legfontosabb, hogy a pici babák minél gyorsabban erősödjenek, és sokszor az ilyen apróságnak tűnő dolgok is segítenek – fogalmazott dr. Varga Sándor osztályvezető főorvos.

Az adományt dr. Duray Gergő főigazgató vette át, megköszönve az egyesület segítségét. Az átadás utáni megbeszélésen elhangzott, hogy a kórház és a KORE a közeljövőben közös érzékenyítő tréninget szervez a gyermekellátásban dolgozó orosházi orvosoknak, ápolóknak, ezzel is növelve a szakmai felkészültséget.

A KORE által adott használati eszközök és egyéb adományok a Szülészet Nőgyógyászati Osztályra, valamint a Csecsemő- és Gyermekosztályra kerülnek. (Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház)

Legolvasottabb cikkeink