• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták az új szakrendelőt Sárospatakon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az új épületben még több szakrendelés és emelt szintű szolgáltatások is lesznek.

Új helyen fogadják hétfő óta a betegeket a sárospataki rendelőintézet orvosai és szakdolgozói. A legkorszerűbb eszközökkel, informatikai rendszerekkel felszerelt új épület alapterülete 1936 négyzetméterés az ÉMOP 4.1.1./B pályázat keretében 897 millió forintból valósult meg. A fejlesztésről és a kistérség ellátási terveiről a rendelő igazgatója, Keresztúri Ferencné tájékoztatott.

A sárospataki rendelőintézet körülbelül 30 ezer lakos egészségügyi ellátását biztosítja. Az intézmény 24 szakrendelésben 528 órában látja el a betegeket. Már korábban is bővült a szakrendelések köre, például a pszichiátriával, pszichológiával, röntgennel, sebészettel, gyermekpulmonológiával, diabetológiával, gyógytornával, a masszázzsal és a reumatológiával. Az új épületben ezeken felül még több szakrendelést is bevezetnek (kardiológia,gasztroenterológia, urológia, bőrgyógyászat), valamint emeltszintű ellátásokat is(egynapos sebészet, nappali kórházi ellátás), illetve az otthoni szakápolást. Az alagsori részben mozgásszervi centrumot hoztak létre medencével, így komplexmozgásszervi rehabilitációt is tudnak nyújtani.

Az új épület teljes mértékben klimatizált, a megújuló energiáról napkollektoros rendszer gondoskodik, az egynapos sebészeten speciális légtechnika kapott helyet, három lift szolgálja ki a betegeket és a dolgozókat. A mozgásszervi részen egy medencét alakítottak ki. A szakrendelő megépítésével minden szakrendelés megfelel a működtetésükre előírt minimális feltételeknek.

A beruházásokhoz jelentős segítséget nyújtott a sárospataki önkormányzat, például a röntgen és ultrahang beszerzéséhez, illetve az elhelyezésükhöz szükséges helyiségek kialakításához, az informatikai rendszer fejlesztéséhez. Ezen felül az új beruházást több mint 160 millió forinttal egészítette ki a város. A teljes költségvetés összesen 897 millió Ft volt, ebből 130 millió forintot fordítottak technológiai eszköz- és informatikai beszerzésre.

A fejlesztésre azért is volt szükség, mert eddig három telephelyen, öt épületben rendeltek, az épületek állapota leromlott, a legrégebbi több mint 60 éves. A most birtokba vett új épületnek köszönhetően három régebbit más, egészségügyi célra használhatnak majd, például elképzelhető, hogy idetelepülő orvosoknak adják szolgálati lakásként. A korábbi főépület megmarad, az alapellátást szolgálja majd, itt működik a védőnői szolgálat, iskola-egészségügy, kistérségi központi ügyelet és a fogászati ügyelet is. Ennek a régi épületnek a felújításához is szeretnének az alapellátás fejlesztésére szánt uniós pályázatból 60 millió forintos forrást bevonni.

A humánerőforrást tekintve Sárospatakon nincs gond, a szakrendelőben minden állás be van töltve, évek óta nincs elvándorlás. A csapatmunkára jellemző, hogy a rendelő orvosai, szakdolgozói az elmúlt két évben nagyon sok szűrést végeztek a kistérségben ingyenesen, társadalmi munkaként. Sőt, a mostani költözést is, amire mindössze másfél napvolt, az orvosokkal szakdolgozókkal együtt oldották meg. Nem véletlen, hogy a rendelő szakembereinek jó híre messze eljutott, ezért is járnak ide sokan olyan környező településről is, amelyek nem tartoznak az ellátási területükhöz.