• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ájurvédáról másképp Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Miként tudja hasznosítani a modern orvostudomány az évezredes indiai gyógymódokat?

Alzheimer-, Huntington- és Parkinson-kór – három betegség, amelyre a nyugati orvostudománynak egyelőre nincs megnyugtató válasza, az ájurvédikus orvoslás azonban új távlatokat nyithat. Többek között a központi idegrendszer megbetegedéseinek gyógyításában próbálnak áttörést elérni a kutatók a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékén, ahol a nyugati orvoslás eszközeivel vizsgálják az ájurvédikus gyógyítás módszereit és eredményességét – így kombinálva a hagyományos indiai gyógymódot a nyugati orvostudománnyal - adta hírül az intézmény honlapja.

Az indiai Madhaw Singh Baghel professzor, a tanszék vezetője tavaly decemberben érkezett Debrecenbe, hogy – egy indiai-magyar tárcaközi megállapodás keretében – előkészítse a debreceni Ájurvéda Intézet létrehozását, illetve megkezdje a kutatásokat a debreceni szakemberekkel együttműködve az egyetemen.

- Az ájurvéda maga az élet tudománya, Indiában ötezer éves múltja van. Azon a felismerésen alapul, miszerint megfelelő életmóddal a betegségek megelőzhetők. Miközben a modern orvostudomány a kezelésre koncentrál, addig az ájurvédánál a megelőzés és a gyógyítás együtt van jelen. Az egyéni adottságokat, a beteg személyiségét is figyelembe vesszük, így személyre szabott gyógymódot tudunk kialakítani. Ha valaki egészségesebben él, akkor kevesebb méreg halmozódik fel a szervezetében, így a gyógyszerek is jobban hatnak. Az ájurvéda ugyanis nem azt mondja, hogy nincs szükségünk gyógyszerekre, hanem azt, hogy a tüneti kezelésen felül törekedjük a betegség kialakulásának okait felfedezni, és a gyógyítást a gyökereknél kezdeni – hangsúlyozza MS Baghel.

A Debreceni Egyetemen folyó kutatásokban az intézmény több kara működik együtt: az Általános Orvostudományi mellett a Gyógyszerésztudományi, az Egészségügyi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar is kiveszi a részét a közös munkából, az agrárkaron például az indiai gyógyászatban használt különböző gyógynövények hazai termesztésének meghonosításán dolgoznak a szakemberek.

Az indiai professzor családorvosoknak és érdeklődőknek tart előadást május elején "Ájurvéda – a bizonyíték-alapú gyógyászati rendszer" címmel. Az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Aulájában 2015. május 7-én, csütörtökön 15 órától várják.

Rák, diabétesz, szív- és érrendszeri megbetegedések, kiégési szindróma – a már bevált indiai módszereken alapulva új eljárásokat és gyógyszereket keresnek - a teljes cikkben.