• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az autizmus, a fogyatékosság az egész társadalom ügye

Egészségpolitika 2019.04.07 Forrás: MTI
Az autizmus, a fogyatékosság az egész társadalom ügye

A kormány a jövőben is, ahol csak lehet, szeretné megadni az érintetteknek az önálló élethez való segítséget.

Az autizmust, a fogyatékosság ügyét társadalmasítani kell, el kell jutni oda, hogy arról a maga természetességével tudjon beszélni mindenki - mondta Fülöp Attila Lakiteleken szombaton délután. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az autizmus világnapja alkalmából szervezett szakmai napon kiemelte: látni kell, hogy a fogyatékosság nemcsak az érintett család magánügye, nem is csak az államé, hanem az egész közösségé.     

Fontosnak nevezte, hogy egy iskola, egy civil vagy egyházi közösség tudja értelmezni és természetességgel fogadni azt, hogy van, akinek az élete egy kicsit nehezebb vagy másabb, de lehetnek olyan képességei, amiben sokkal jobb másoknál - fogalmazott az államtitkár. Fülöp Attila: az autizmust, a fogyatékosság ügyét társadalmasítani kell. Az elmúlt évtizedekben alapvetően hiányzott a fogyatékosság, az autizmus ügye iránti nyitottság, jellemzően a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó intézményeket a városok szélére építették, ezen változtatni kell - mondta.     

Kiemelte: a kormány a jövőben is, ahol csak lehet, szeretné megadni az érintetteknek az önálló élethez való segítséget. Mint mondta: ennek egyik legfontosabb része a munkavégzés feltételeinek megteremtése, ezért a legtöbbet a jó példák bemutatásával lehet tenni. Szorgalmazta, hogy a következő európai uniós költségvetés megtervezésébe maguknak az érintetteknek is legyen beleszólási lehetőségük, az intézmények támogatásának áttekintését, továbbá az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) közösen szervezett minél több program megvalósítását.     

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója elmondta: az autizmussal élők támogatása érdekében olyan egymáshoz illeszkedő erőforrásokra van szükség, mint amilyen az egyház, az iskola, az óvoda, az önkormányzatok, a különféle egyesületek és alapítványok vagy ezek szövetségei. Ennek az anyagi forrását pedig a kormányzatnak kötelessége viselni, mivel a költségvetés feladata az emberek javát szolgálni. Kiemelte: a kormányzat felelőssége a támogató és segítő környezetet megteremtése az országban és a Kárpát-medencében egyaránt, hogy a szülők ne maradjanak egyedül felmerülő problémáikkal - fogalmazott Lezsák Sándor.     

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: tiszteletreméltóak azok a küzdelmek, azok a stratégiák, amelyekkel az autizmussal élők csökkentjeik hátrányaikat. Csodálatra méltónak nevezte, amikor az autisták leküzdve nehézségeiket elérik céljaikat.Mint mondta: az autista gyermekek számának növekedésével azonban, gondolni kell arra, hogy később egyre több felnőtt szolgáltatásra, munkahelyre lesz szükség, tehát gyarapodnia kell a támogató szolgálatok számának is.     

Baukó Zsuzsanna gyógypedagógus, a Lakiteleki Auti Alapítvány szakmai vezetője emlékeztetett: az ENSZ kezdeményezésére 2007. december 18-án nyilvánították április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira. A világon minden hatvanhetedik, Magyarországon mintegy hatvanezer ember él együtt az autizmussal - mondta. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink