• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségtudományi szakmák perspektívája Pécsett

Regionális hírek Forrás: Weborvos

5 éves a PTE Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola.

A PTE Egészségtudományi Kar úttörő szerepet játszik az egészségügyi és szociális képzések fejlesztésében is, melyet jól tükröznek a kar által korábban kidolgozott és az országban elsőként indított egyetemi képzések (okleveles ápoló, okleveles védőnő). Az egyetemi szakok létrehozása többek között azért volt jelentős lépés, mert ezáltal az ellátás minőségének javulása mellett megteremtődött az egészségtudományi szakmák számára a doktori fokozat megszerzésének lehetősége.

A Magyar Akkreditációs Bizottság 2005. október 28-ai ülésén jóváhagyta a PTE ETK Egészségtudományi Doktori Iskola létesítését prof. dr. Bódis József egyetemi tanár vezetésével. A Doktori Iskola 2006-2010 között 182 főnek biztosított képzési lehetőséget, akik közül 23 fő szerzett fokozatot.

Az Egészségtudományok célja: interdiszciplináris megközelítésben vizsgálni a népesség egészségi állapotának és életminőségének biológiai és társadalmi meghatározóit. Magába foglalja a genetikai kórélettan epidemiológiai, biostaisztikai, a magatartástudományok és az egészséggazdaság, valamint mindezen tudományok határterületeit.

A Doktori Iskola égisze alatt elindult az Egészség – Akadémia program, melynek célja, hogy az érdeklődők folyamatosan bővíthessék ismereteiket egészségről, betegségről, jártasak legyenek az egészségmegőrzés és -fejlesztés témakörében, az egészség- és környezettudatos viselkedés mindennapjaik részévé váljék.

Az előadás sorozat célja, hogy a tudományosan megalapozott ismereteket laikusok számára is könnyen érthető formában adják át, így az emberek érdeklődésüknek megfelelően bővíthetik tudásukat az egészséggel kapcsolatos legújabb természettudományos felfedezésekről, a diagnosztikus és terápiás módszerekről, az egészségmegőrzésről, egészségfejlesztésről, a betegségek megelőzéséről, illetve a betegségekkel való együttélés lehetőségeiről.

Az előadások sikerét követően az egészségtudomány egyéb területeit is bevonva negyedévenként megjelenő tudományos lap alapítására került sor, Egészség – Akadémia címmel. A folyóiratban jelennek meg az Egészség – Akadémia programsorozat előadásai referátum formájában, a kar díszdoktorainak összefoglaló tudományos munkái, Doktori Iskolánk habilitációs és PhD előadásainak anyaga.

Az Egészségtudományi Doktori Iskola fennállásának 5. évfordulója alkalmából 2011. június 6-án a pécsi PAB Székházban tartottak ünnepséget.