• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az érsebészet izgalmas csapatmunka, ahol a beteg a legfontosabb

Lapszemle 2022.03.18 Forrás: kisalföld.hu
Az érsebészet izgalmas csapatmunka, ahol a beteg a legfontosabb

A siker feltétele a társszakmák és az alapellátás jó együttműködése megfelelő vascularis centrumokban.

Az a barátságos nyitottság és derű, amely a találkozás első pillanatától hatalmába keríti a dr. Czigány Tamással beszélgetőt, optimizmusa révén legalábbis az első lépcsőt jelenti a gyógyulás sokszor keservesen hosszú útján. De az az út sem volt rövid és áldozatok nélküli, amely után a március 31-én 63 éves gyógyító eljutott a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház érsebészeti főosztályvezetői beosztásáig - írta interjúja elején a kisalföld.hu.

– Még csak a kórház Magyar utcai része működött, a gyermeksebészeten ígértek állást, végül Mátrai Tamás főorvos sebészetére kerülhettem 1983-ban. Elvárás volt a maradásunkhoz a jeles szakvizsga, amit Kulka Frigyes professzor is ismert, mi pedig teljesítettük. Az érsebészetet dr. Gunther Tamás fejlesztette Győrben országos hírűvé, a gyógyításban megelőztünk sok megyei várost. Éppen harminc éve, hogy a 15 érsebészetből szakvizsgázó közül én mehettem Berlinbe szakmai kongresszusra. 2006-ban kezdtem megbízottként és tavalyelőtt neveztek ki osztályvezető főorvosnak.

A győri kórházban a szívsebészet és a transzplantáció kivételével országosan elismert színvonalon, jól együttműködő centrumokban dolgozunk. Hozzánk olyan orvosok jönnek, akik maximálisan teljesítik az elvárásokat. A végtagi, hasi, mellkasi és nyaki ütőerek helyreállító műtétei mellett a katéteres technikával végezhető beavatkozásokat a radiológusokkal karöltve végezzük. Az időben az értágulatokba helyezett sztentgraftok vagy érpótlások a betegre tervezett egyéni megoldást jelentenek életveszélyes helyzetekben is, egyre csökkenő műtéti kockázattal. Jelenleg öt szakorvossal és hat rezidenssel, hármas progresszivitási szinttel elismerten regionális érsebészeti feladatokat látunk el.

– Milyenek a tapasztalatok az átlagemberek érbetegségeket illető tájékozottságáról?

– Az internet, a média elterjedése nem jelent feltétlenül céltudatosabb életmódot, előrelátóbb gondolkodást az emberekben. A túlsúly, a mozgásszegény életmód korán fellépő és gyakoribb cukorbetegséget, magas vérnyomást, ennek szövődményeként több szervi érbetegséget vetít előre ugrásszerűen. A kockázatok felmérése, a társbetegségek kezelése, a panaszok alapján időben végzett érfestés, katéteres vagy nyitott érműtét életmentő vagy végtagmegtartó jelentőségű. A szövődménnyel későn érkező esetek hosszadalmas, költségesebb beavatkozásai gyakoribb amputációval, betegvesztéssel járhatnak. A siker feltétele a társszakmák és az alapellátás jó együttműködése megfelelő vascularis centrumokban. Továbbiak a teljes interjúban

 

 

Legolvasottabb cikkeink