• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az intézetalapító orvosra emlékeztek

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

A hazai érsebészet atyjára, Dr. Soltész Lajosra emlékeztek születésének 100. évfordulóján.

Emléktábla-avatással és tudományos szimpóziummal emlékezett meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti Tanszéke Dr. Soltész Lajosról, a klinika egykori vezetőjéről, a hazai érsebészet megteremtőjéről. A programsorozat keretében Dr. Gloviczki Péter, az amerikai Mayo Klinika érsebész professzora, Dr. Soltész Lajos egykori tanítványa a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól - tudósított az egyetem honlapja.

A Dr. Soltész Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából készített emléktáblát a professzor két egykori tanítványa, Dr. Acsády György és Dr. Dzsinich Csaba leplezték le a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érosztályának folyosóján (képünkön). Dr. Sótonyi Péter, az Érsebészeti Tanszék vezetője hangsúlyozta: Fekete Géza szobrászművész alkotásával a fiatalabb generációk számára is maradandó emléket kívántak állítani a professzornak, aki elindította az érsebészetet az intézetben.

Dr. Acsády György, az Érsebészeti Tanszék professor emeritusa megemlékezésében kiemelte: Dr. Soltész Lajos a magyar érsebészet létrehozója, szegény sorból felemelkedve szerzett orvosi diplomát. Töretlen szorgalom és munkabírás jellemezte, mely mély emberséggel, bölcsességgel és elkötelezettséggel társult. Mindent megtett a betegeiért, jó tanár és a legjobb főnök volt. Idejében felismerte, hogy egy világszerte feltörekvő és egyre jobb eredményeket elérő szakma, az érsebészet hiányzik a magyar gyógyítás palettájáról – mutatott rá.

Dr. Dzsinich Csaba, aki csaknem negyven évet dolgozott a Városmajor érsebészetén és ma az MH Egészségügyi Központ munkatársa, úgy fogalmazott: Dr. Soltész Lajos igazi pater familias volt, empátiával kezelte a fiatalokat, nem éreztette, hogy ő a főnök, atya és barát volt. Olyan légkört teremtett, melyben mindenki otthon érezhette magát. A szakmai féltékenység ismeretlen volt számára, és rendelkezett a jó vezető azon tulajdonságával, hogy felismerte, ki miben a legjobb.

Dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója, a Klinikai Központ elnöke köszöntőjében a városmajori klinika több mint száz éves története ikonikus alakjának nevezte Dr. Soltész Lajost, aki Dr. Littmann Imrével és Dr. Kudász Józseffel együtt alkotják a halhatatlan hármast. Sajnálatos módon a közelmúltban közéjük emelkedett Dr. Szabó Zoltán, a modern szívsebészet és a szívtranszplantáció hazai megteremtője is – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla emlékezett arra, hogy Soltész professzor 1975-ban hozta létre a városmajori Érsebészeti Intézetet. Mindig is országos szintű érsebészetet szeretett volna, volt víziója, hogy a kardiovaszkuláris medicinának ez a része miként fejlődjön. A hazai országos szintű érsebészet megteremtője tanító professzor volt, aki nagy örömmel oktatott. Pater familias típusú hozzáállásával – mely egy klinikaigazgatónál elengedhetetlen – egy igazi közösséget, egy „családot" vezetett, nemcsak egy klinikát.
Bővebben itt olvashat a megemlékezésről

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink