• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kenézy Gyulára emlékeztek Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Az egyetem létrehozásában is tevékenykedő Kenézy Gyula élete és munkássága példa lehet az utódok számára.

A szülész-nőgyógyász életét, szakmai munkásságát elevenítették fel, és szellemi hagyatékát mutatták be a Kenézy-emléknapon. A rendezvényt a Debreceni Egyetem és a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület közösen szervezte - tudósított az egyetem honlapja.

Kenézy Gyula szobránál az Általános Orvostudományi kar dékánja idézte fel a professzor kiemelkedő tevékenységét. Mátyus László emlékeztetett arra, hogy Kenézy Gyulának nagy szerepe volt abban, hogy létrehozták a Debreceni Tudományegyetemet. 1918-ban pedig Verzár Frigyessel, Orsós Ferenccel és Vészi Gyulával megalapították az Orvostudományi Kart, melynek első dékánja, majd 1919-től 1920-ig az egyetem rektora volt. 1924-ben az intézmény díszdoktorává avatták.

- A mai kor számára életének, tevékenységének üzenete az, hogy nem csak a szűkebb szakmánkkal kell foglalkozni, hanem tenni kell a tágabban értelmezett közösségért is. Nem csak a saját előrehaladásunk, hanem a mellettünk, értünk dolgozók segítése is elsőrendű feladat – emelte ki a dékán, majd hozzátette: a Debreceni Egyetemnek és az Általános Orvostudományi Karnak is fontos feladata Kenézy professzor emlékének ápolása.

A beszédet követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat Kenézy Gyula szobránál.

Az ünnepség a Kenézy Villában folytatódott, ahol Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke köszöntő beszédében kiemelte: Kenézynek küldetése volt.
- Budapesten adott volt számára a karrierlehetőség, ő mégis visszatért a Hajúságba, és ezzel kezdetét vette életének egy rendkívüli teljesítményekben bővelkedő szakasza – fogalmazott Berényi Ervin. A Klinikai Központ elnöke hangsúlyozta: Kenézy Gyula élete és tevékenysége példa lehet az utódok számára.

- 100 év távlatából hasonló feladataim vannak, az orvosképzés lehető legmagasabb szinten történő művelése. Ez kizárólag a lehető legmagasabb szintű betegellátó tevékenységen alapulhat. Számos kihívás áll előttünk, amelyeket orvosi hivatásunk, eskünk szem előtt tartva kell megoldani, küldetésünket csak egyféle szentség vezérelheti, a beteg. Tisztában kell lenni a gazdasági és politikai környezettel, de hiszem, hogy minden korban és helyzetben meg lehet, és meg kell találni a megfelelő megoldásokat, a megfelelő kompromisszumokat – jelentette ki Berényi Ervin.

A köszöntő beszéd után Póka Róbert, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, Gaál Botond egyetemi tanár, Papp József helytörténész, Kapusz Nándor főtanácsos és Mudrák József egyetemtörténész tartott előadást Kenézy Gyula szellemi hagyatékáról, életéről, tevékenységéről.

Kenézy Gyula 1931. november 26-án halt meg gégerákban. Az emléknapot minden évben halálának napjához kapcsolódóan tartják.

Legolvasottabb cikkeink