• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az Uzsoki bevetette az ''okos eszközöket'' is

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szócska szerint hamarosan egy helyen, könnyen hozzáférhetően láthatjuk vizsgálati eredményeinket.

Nyolc-tíz éve szívügye a telemedicina meghonosítása dr. Ficzere Andreának, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatójának, így nem véletlen, hogy olyan pilot program indul az intézményben, amelynek végső célja egy országos hálózat kialakítása. Ennek jegyében ma stratégiai és kutatás-fejlesztési együttműködést kötött az Uzsoki és a Microsoft Magyarország Kft.

Többfajta betegség távfelügyeletére dolgoznak ki több fázisban olyan telemedicinális rendszert ez év októberéig, amely mobil technológiára épül, és képes egy-egy betegség kezelését úgy támogatni, hogy a páciensnek csak a legszükségesebb esetben kelljen a kórházat felkeresnie. A program fontos része a betegedukáció, amelynek során az eszközök, így például a vérnyomásmérők, holterek, vércukormérők használatát elsajátítják a részt vevő betegek, illetve megismerkednek a gyógyszeradagoló automatával. Ez utóbbi például jelzi a betegnek, ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét. A kismamák kényelmét szolgálja, hogy a magzati szívmonitort otthoni körülmények között használhatják.

A telemedicina és annak részét képező távfelügyelet előtt óriási lehetőség áll, ha csak arra 2,5 millió hypertoniás betegre vagy 573 ezer cukorbetegre gondolunk, akik hazánkban élnek. Az internet és a mobilalkalmazások révén csökkenteni lehet az évi 120-130 millió (!) orvos-beteg találkozást, s ezzel mérséklődne az ellátókra háruló terhelés, nem beszélve a költségmegtakarításról, hívta fel a figyelmet Ficzere Andrea.

Elismerésre méltó az Uzsoki kórház példája, ugyanis az ellátók nem kapkodnak a multinacionális cégek ajánlatai után, vette át a szót Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. kormányzati üzletág igazgatója. Az év elején indított projektet a legjelentősebb hazai telemedicina programnak minősítette, s úgy vélte, jól mutatja a magán- és a közszféra összefogását az egészségügy leggyorsabban fejlődő területén.

Az adat életet ment, mert például a mentőktől érkező betegségadatokból az ellátó felkészülhet az életmentő beavatkozásra, amíg a pácienst beszállítják a kórházba, fogalmazott Szócska Miklós, aki szerint diagnosztikai nagyhatalommá válhat hazánk az adatbázisainknak köszönhetően. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy néhány héten belül a betegek számára is elérhetőek lesznek az ellátásuk során végzett különböző vizsgálatok eredményei – kivéve a röntgenképeket, azonban ezekre sem kell sokáig várni – a kormányablakokon keresztül internetes felületen.

Végezetül bemutatta az „e-egészsegügy" névre keresztelt új, okostelefonra fejlesztett alkalmazást, amelynek segítségével a betegek megkereshetik a hozzájuk legközelebb található patikát, kórházat, illetve a preventív jellegű szűrésekről is információt szerezhetnek.