• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megkapta a részakkreditációt a hatvani kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Gyakorlati terepet nyújthat a szakorvossá váláshoz a fiatal orvosok számára az intézet.

Az elmúlt három évben jelentősen megnőtt a fiatal orvosok száma az Albert Schweitzer Kórházban. Többen az orvosi egyetem elvégzését követően kérték a felvételüket az intézménybe, de van olyan fiatal orvos is, aki a kórház által elnyert foglalkoztatásra irányuló pályázat keretében került felvételre. Szakmailag vonzó területnek számít az egészségügyben a traumatológia és a sebészet mellett a szülészet-nőgyógyászat is, de kiemelt érdeklődés jellemzi még a gyermekgyógyászati szakterületet. A szakorvossá váláshoz azonban – bármely szakirányt választja a pályakezdő orvos - hosszú út vezet.

Több éves szakmai gyakorlatot kell letölteniük a rezidenseknek ahhoz, hogy a választott területen szakorvosi vizsgát tegyenek. Ezeket a gyakorlati képzéseket csak az akkreditációval, vagy részakkreditációval (minősítéssel) rendelkező egészségügyi intézmények biztosíthatják, hiszen ezeken a helyeken bizonyítottan előremutató szakmai tevékenység folyik, és mindemellett olyan eszközökkel dolgoznak, amely hatékonyan segíti az orvosképzést.

Ebbe a minősített körbe került bele a hatvani kórház is a hatósági határozatot követően, melynek köszönhetően 2013. december 19.-től kezdődően négy éven keresztül biztosan gyakorlati terepet nyújthat a fiatal orvosok számára az intézet - tudatta az intézmény közleménye.

Számos feltételnek kell még megfelelni a részakkreditáció elnyeréséhez, vagyis a gyakorlati hellyé váláshoz, melyekkel a hatvani kórház is rendelkezik. A minőségbiztosítás folyamatossága mellett a tudományos munka, de akár az infrastrukturális adottságok is szerepet játszanak a döntésben, melynek hatósági feladatait 2013. január 1-je óta az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal látja el.

Az országosan hiányszakmának elkönyvelt rehabilitációs szakorvosi terület után érdeklődő pályakezdő orvosok elé kiemelten vonzó lehetőségek tárulnak Hatvanban. A közelmúltban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet átadta azt a járóbeteg rehabilitációs központot, melynek köszönhetően új szolgáltatásokkal, pl. vízi gyógytornával, tangentor-kezeléssel várják a betegeket. E mellett még számos felújítással, beruházással, pályázati fejlesztéssel lett gazdagabb az intézmény.

Év elején eldördült a startpisztoly, és megkezdődött a mintegy 2,2 milliárd forintos, pályázati forrásból épülő központi műtőblokk kialakítása. A pályázat része a sürgősségi betegellátó, a diagnosztikai központ és a sterilizáló korszerűsítése is. Ezzel a fejlesztéssel mind építészetileg, mind pedig orvostechnikailag nem csak megyei szinten, hanem országosan is, az egészségügyi szektoron belül kiemelt jelentőségűvé válik a kórház. Az ilyen projektek keretében megvalósuló beruházások lehetnek a meghatározó elemei annak, hogy a jövő orvosai az egyetem elvégzését követően ne menjenek külföldre dolgozni, hiszen Magyarországon is elérhetőek már a fejlett, modern egészségügyet jelentő körülmények és technikák.

Tekintettel az elnyert pályázatok milliárdos nagyságrendjére, a szakmai profil bővítésére (járóbeteg rehabilitáció), a tavaly csaknem 90 ezer fővel megnövelt ellátási területre, a szülések számának jelentős növekedésére, már most látszik, hogy a hatvani intézmény hosszú távra határozta meg a stratégiáját. Ebbe a tervezésbe beleillik a szakorvosjelöltek jövőbeni gyakorlati képzése is, melyet minden fekvőbeteg-osztályon, a szülészet-nőgyógyászaton, sebészeten, gyermekosztályon, baleseti sebészeten, mozgásszervi rehabilitáción, az intenzív osztályon, az ideggyógyászati-, és belgyógyászati osztályon, valamint a radiológián is végeznek majd. A képzési, oktatási körbe bekerült zagyva-menti kórház felkészülten várja a jövő generációját, a felnövekvő nemzedék gyógyítóit.