• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bánjunk csínján a fájdalomcsillapítókkal!

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A fájdalomcsillapítók egy részének rövid ideig tartó alkalmazása sem veszélytelen.

A recept nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapítók tartós, folyamatos szedése nem kockázatmentes. A sok gyógyszer krónikus vesebetegséget okozhat.

Főként a fejfájással küzdő nők és az ízületi, mozgásszervi betegségben szenvedő idős emberek kényszerülnek arra, hogy szinte folyamatosan fájdalomcsillapító gyógyszereket használjanak. A nefrológus azonban arra figyelmeztet, hogy az éveken, évtizedeken át szedett láz- és fájdalomcsillapítók önmagukban és más gyógyszerekkel együtt alkalmazva vesekárosító hatásúak lehetnek, krónikus vesebetegséget idézhetnek elő, ami akár dialízishez is vezethet.

A fájdalomcsillapítók egy részének rövid ideig tartó alkalmazása sem veszélytelen: heveny vesebetegséget okozhat azoknál, akik súlyos szív-, máj-, vesebetegségben szenvednek vagy hányás, hasmenés miatt folyadékhiányos állapotban vannak – mondja Kárpáti István egyetemi docens, tanszékvezető, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

A XIX. Debreceni Nephrologiai Napok a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vesekárosító hatásainak bemutatásán túl külön szekciót szentel a szervpótló kezeléseknek is az intenzív betegellátásban. Az intenzív osztályokon leggyakrabban a veseműködés teljes vagy részleges leállása miatt van szükség a szervpótló kezelésre, mely történhet hagyományos művesegépeken vagy artériába és vénába helyezett kanülökön keresztül – tájékoztatta az unideb.hu-t Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék vezetője.

A szakmai továbbképzést 2014. május 26-29. között rendezi meg Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszéke és Népegészségügyi Medicina Tanszéke a Klinikai Központ Elméleti Tömbjében. Az idei négynapos konferencián 17 szekcióban összesen 74 előadást tartanak, a kétnapos ápolói tagozat 4 szekcióján pedig további 23 előadás hangzik el.

A kongresszus megnyitóját május 26-án 9 órakor tartják, majd Korányi Sándor halálának 70. évfordulója alkalmából idézik meg a Nobel-díjra jelölt neves orvos életművét. A konferencia egyik kísérőrendezvénye a Nemzeti Vese Program gyermekrajz kiállítása, amelyen általános iskolás felső tagozatos diákok hívják fel a figyelmet a vese védelmére, a vesék összetett szerepére és a vesebetegségek megelőzésének fontosságára.