• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nobel-díjasok térnek vissza Szegedre

Regionális hírek Forrás: Szegedi Tudományegyetem

A két kitüntetett kutató részt vesz a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozón.

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány tavaly indította el a Szegedi Tudós Akadémia elnevezésű tehetséggondozó programot, amelyhez mentorként Nobel-díjas kutatók is csatlakoztak. Közülük ketten is elfogadták a szervezők meghívását a harmadik alkalommal megrendezendő Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozóra, 2014. május 26-ra. A szervezők szerint Magyarország versenyképessége a tétje annak, hogy sikerül-e megállítani a tehetséges diákok kivándorlását.

A magyar tudományos élet szempontjából 2012 fontos év volt. Az ekkor megrendezett konferenciasorozat alkalmából kilenc Nobel-díjas kutató látogatott el Szegedre, hogy tiszteletét és nagyrabecsülését fejezze ki a világhírű szegedi kutató, Szent-Györgyi Albert emléke előtt.

A 2012-es év sikeréből kiindulva a szervezők 2013 januárjában létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, amely egyrészt harmadik alkalommal teljesíti sikeresen azt a célkitűzését, hogy Szeged város fiataljai ne csak a nagy évfordulónkon találkozhassanak a tudomány kiváló képviselőivel. Másrészről az alapítvány hosszú távú célja, hogy megteremtse Szegeden azokat a feltételeket, melyek segítségével újabb odaítélt Nobel-díjjal elismert kutatója lehet a városnak és Magyarországnak. Ennek érdekében 2013-ban az Alapítvány elindította a Szegedi Tudós Akadémia elitképző programot, mely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A szervezők, felismerve mind az egyetemi és akadémiai közeg, mind pedig a gyógyszeripar nehéz helyzetét – amelynek hátterében a felkészült oktatók számának csökkenése, illetve a szépreményű fiatalok elvándorlása áll –, olyan tehetséggondozó programot alakítottak ki, amely a minőségi képzésre helyezi a hangsúlyt. Az alapítók célja, hogy a tehetséges fiatalok Magyarországon is olyan színvonalú oktatásban részesüljenek, mintha külföldi elit egyetemeken folytatnák tanulmányaikat.

„A versenyképesség kulcsa a tehetséges fiatal középiskolások képzésében van, akiknek a program elindításával lehetőséget teremtünk arra, hogy – külföld helyett – itthon kamatoztassák tehetségüket. Az Alapítvány óriási energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy Oxfordot hozzák Magyarországra ahelyett, hogy a tehetséges diákokat küldenénk külföldre. A Szegedi Tudós Akadémia egy hiánypótló program, hiszen Magyarország az orvosbiológiai kutatások területén messze alatta teljesít lehetőségeinek, amelynek hátterében az áll, hogy hiányzik az elitképzés. A kezdeményezés erre a nagyon is időszerű problémára ad választ" – tette hozzá Prof. Dr. Hegyi Péter, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára.

A Szegedi Tudós Akadémia támogatói körének kiépítése egyre égetőbb kérdéssé válik, enélkül ugyanis nem tud működni a program, amely vállalja, hogy 20 éven át segíti egyrészt ösztöndíjjal, másrészt hazai és nemzetközi kutatási lehetőségek biztosításával a fiatalokat a tudományos karrier felé vezető útjukon.

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozója 2014. május 26-án lesz Szegeden, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja szervezésében. A 2012-ben indult hagyományt követve a Tisza-parti város immár harmadszor lát Nobel-díjasokat vendégül. A Szegedi Tudományegyetem meghívását 2012-ben 9 kitüntetett kutató fogadta el, közülük ketten most visszatérnek a Tisza-parti városba. Ada Yonat – aki 2009-ben vehette át az elismerést a riboszóma kutatás terén elért eredményeiért – és Aaron Ciechanover – aki 2004-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért – lesz a díszvendége a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozójának.

A rendezvényen folytatódik a 2012-ben induló, példaértékű hagyomány, hogy a programban részt vevő diákok és egyetemisták Nobel-díjasokkal találkozhatnak, a Szegedi Tudós Akadémia diákjai pedig a Nobel-díjas kutatókkal közösen prezentálhatják eddigi eredményeiket.

A rendezvény záróeseménye a Díjátadó Gála, ahol a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által életre hívott rangos Szent-Györgyi Talentum-díjat is átadják. A kitüntetettek nemcsak az Alapítvány, hanem a Nobel-díjas tudósok elismerésében is részesülnek, hiszen a díj odaítélésében e két, világszerte elismert biokémikus kutató is részt vesz.