• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Biztonságosabb onkológiai terápia Debrecenben

Regionális hírek 2023.09.29 Forrás: Unideb.hu
Biztonságosabb onkológiai terápia Debrecenben

A klinikán elsőként szeptember közepén négy beteg terápiáját kezdték el a világszínvonalú berendezéssel.

A Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikáján négy beteget kezeltek a napokban az Elekta lineáris gyorsító családjának legfejlettebb eszközével, a Versa HD-RS berendezéssel, amely egy kétmillárd forintos fejlesztés keretében tavasszal érkezett a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába. Miután lezárultak az engedélyeztetési eljárások, az installációs folyamatok, illetve befejeződött a szakemberek képzése, elkezdődhettek a kezelések.

A berendezés a felszínvezérlő rendszernek (SGRT Surface Guided Radiation Therapy) köszönhetően valós idejű kontrollal vezérelt sugárkezelést tesz lehetővé - számolt be róla az egyetemi portál.

- A sugárterápia előtt készített CT-felvételt kiegészítve a berendezés a betegről háromdimenziós modellt állít elő, és ezt veti össze az asztalon fekvő páciens tényleges pozíciójával. A gép a kezelés közben a beteg helyzetét egy modern kameratechnológia segítségével folyamatosan figyeli, így biztosítva, hogy a sugárzás nagyon nagy pontossággal, biztonságosan eljusson a célterületre. Emellett nem csak figyeli a beteg helyzetét, hanem be is avatkozik, leállítja a sugárnyalábot, ha a páciens a pozícióból egy beállított határértéken kívülre kerül. Akkor folytatódik a kezelés, ha a beteg újra a megfelelő pozícióba kerül - mondta a hirek.unideb.hu-nak Kovács Árpád, az Onkoradiológai Klinika igazgatója.

A pontosabb eljárásnak köszönhetően csökkenthetők a sugárterápia közben kijelölt úgynevezett biztonsági margók, így kevesebb egészséges szövetet terhelnek, kisebb a mellékhatások kialakulásának veszélye (például: bőrégés, tüdő-, szív fibrózis), de ugyanazt a klinikai eredményt tudják elérni.

A rendkívül nagy pontossággal, képvezérléssel, felszínvezérléssel felszerelt berendezést ilyen konfigurációban Magyarországon kizárólag a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinikáján alkalmazzák. A klinikán elsőként szeptember közepén négy beteg terápiáját kezdték el a világszínvonalú berendezéssel: egy kismedencei, két tüdő sugárkezelést és egy mélybelégzéses emlőkezelést végeztek.

- Az emlőkezelést a beteg mély belégzése utáni helyzetben alkalmazunk, melynek köszönhetően az emlő távolabb kerül a szívtől és a tüdőtől, így azokat kisebb sugárdózis-terhelés éri. A rendszerrel elvégezhető a sugárkezelés teljes spektruma, valamennyi sugársebészeti beavatkozás vezérlésére alkalmas. A jövőben fokozatosan bővítjük a kezelendő betegek számát, többek között a gyermekek terápiájában is szeretnénk alkalmazni - hangsúlyozta a klinikaigazgató professzor.

- A legfontosabb cél, hogy a világszínvonalú technológia alkalmazásával minél több beteget gyógyítsanak meg az Onkoradiológiai Klinikán. Bízom abban, hogy az intézmény nemcsak magyarországi központ lehet ezen a területen, hanem az egyik meghatározó európai centrummá is válhat, amely a jövőben tovább növelheti a Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismertségét és elismertségét- hangsúlyozta Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Az Onkoradiológiai Klinikán jelenleg évente mintegy kétezer új beteg sugárkezelését végzik. Az intézmény regionális központként két és fél millió ember sugársebészeti ellátásáért felel.

 (Fotó: unideb.hu)

Legolvasottabb cikkeink