• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csúcstechnológia a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán

Lapszemle 2021.06.03 Forrás: aok.pte.hu
Csúcstechnológia a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán

Magyarországon, illetve a közép- és távoli régiót tekintve először Pécsett végeztek beavatkozást az eszközzel.

Az évtizedek óta ismert ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája került a PTE ÁOK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára dr. Patczai Balázs ortopéd és traumatológus szakorvos, klinikaigazgató helyettes jóvoltából, aki nem pusztán a technikát, de alkalmazásának módszerét is elhozta Magyarországra - adta hírül a kari portál. Mint írták, az 1,9 milliméteres, viszonylag flexibilis optika a hozzá tartozó kezelőegységgel kisebb, mint egy számítógépes egér, így könnyedén elfér az orvos markában. A hivatalos nevén nanoszkóphoz, avagy tűartroszkóphoz tartozik egy konzol is, ami olyan, akár egy laptop, ezen vetítődik ki az ízületen, illetve az ínhüvelyen belüli világ. A szupermodern diagnosztikus és terápiás eszköz hatékonyságáról, alkalmazásának jövőjéről is kérdezte a portál a szakorvost.

Dr. Patczai Balázs elmondta, az eszköz abban különbözik az eddigi technológiáktól, hogy az optikai egység csak egyszer használatos, a konzol része pedig könnyen hordozható, megnyitva a lehetőséget a rendelői vizsgálatok irányába. Technológiai fejlesztésének az volt a filozófiája, hogy minél kisebb ártalom mellett a legnagyobb információmennyiséget kaphassuk az ízületi sérülésekről, illetve elváltozásokról. Egy tűszúrásnyi bemeneti pontból bevihető az optika, ezáltal könnyen vizsgálható az ízület és az ízületi funkció mozgás közben, akár helyi érzéstelenítésben is. A szalagstabilitásokat, a porc-instabilitásokat vagy mozgásokat nehéz lenne egy statikus MR- vagy CT-vizsgálattal igazolni, esetleg cáfolni. A rendszer része egy, az optikához hasonlóan vékony eszközpark, melynek segítségével a kisebb sérüléseket, elváltozásokat el is tudjuk látni: meg tudjuk mozgatni a meniscust a térdízületben, tudjuk értékelni a keresztszalag-stabilitást és a sérült porcdarabokat, az ízületi belhártya-kettőzeteket, az összenövéseket, továbbá a kisebb cisztákat kezelni is tudjuk. Nincs szükség még egy műtétre, mert a definitív ellátás ily módon megoldható.

- Mennyire terjedt el a világban ez a technológia?

- Egyelőre alig pár helyen, az Egyesült Államokban is csak 2019 végén jelent meg. A 2020-as év pandémiás hányattatásai miatt nem tudott látványos sikereket elérni, ezért limitált a világon azoknak a száma, akik hozzájutottak. Magyarországon, illetve a közép- és távoli régiónkat tekintve először itt, Pécsett végeztem ilyen beavatkozást.

- Eddig hány tükrözést, beavatkozást végzett ezzel a módszerrel?

- A száraz kipróbálás során az Artrex cég magyarországi képviselőivel több napot dolgoztunk a készülékkel, és tekintettel arra, hogy komoly tapasztalatom van az ízületi tükrözésekben, főként a boka-, a láb- és az ínbetegségek kapcsán, ezért számomra nem volt szükség túl nagy felkészülésre. Az eszköz megismerése önmagában elég ahhoz, hogy biztonsággal tudjunk műtétet végezni vele. A pandémia alatt a radiológus kollégák feladatai is a járványhelyzetre koncentrálódtak, így a diagnosztikai lehetőségeink beszűkültek. Eddig több, mint tíz beavatkozásunk volt a műtőben, az orvosi rendelőben való alkalmazásához még várjuk a higiénés jóváhagyást. Klinikusokként ezeknek az eljárásoknak a kidolgozása és a bevezetése is a feladatunk.

További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink