• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csúcstechnológia épül a hatvani kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A hatvani kórház a régió legkorszerűbben felszerelt egészségügyi központjává válhat.

A régió legkorszerűbb műtőblokkja épülhet meg a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben egy újabb uniós pályázatnak köszönhetően.

„A 2011-2015 közötti időszakban mintegy 4 milliárd forintot fordítanak a kórház fejlesztésére és strukturális átalakítására. Alig egy hónapja adták át az Új Széchenyi Terv keretében, mintegy 560 millió forintos fejlesztési keretből, rekord gyorsasággal, öt hónap alatt megépült új járóbeteg rehabilitációs központot és a felújított tüdőgondozót. Szintén január hó folyamán vehették birtokukba a SAMSUNG csaknem 4 millió forintos támogatásával elkészült családi szobát és ekkor született meg Hatvan város testületi döntése is arról, hogy az önkormányzat 200 millió forinttal járul hozzá a kórházépület 1967-ben épült déli homlokzatának felújításához.“ – mondta Szabó Zsolt, Hatvan város polgármestere, a térség országgyűlési képviselője

A most bejelentett  „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével" elnevezésű projekt keretében, 2,2 milliárd forintos ráfordítással, valósul meg egy új bővítmény, amely a földszinten a központi sterilizálót, az emeleten három aszeptikus műtőt foglal magában és egyben egy új, fedett mentőbeállót is képez a sürgősségi betegellátó osztályhoz.

A meglévő épületben felszabaduló területek átépítésével a földszintre kerülhet a teljes képalkotó dignosztikai egység, valamint kisebb beavatkozásokkal korszerűsödik a szülészet és a szeptikus műtéti ellátás területe is. Mindez kiegészül az orvostechnológiai eszközpark jelentős megújulásával.

A beruházás három projektelemre tagolható: az 1.512 m2-en kialakítandó új épülettömb megépítésére, a főépület 2.023 m2-es területének komplett felújítására, valamint az orvosi műszerpark megújítására. A fejlesztés költségei fele-fele arányban oszlanak meg az építészet és az orvostechnológiai beszerzések között.

A beruházás eredményeként egy helyre, egymás közelébe kerülnek az összetartozó betegellátó egységek, ezáltal mérséklődik a széttagoltság és jelentős mértékben növekszik a hatékonyság. Optimalizálódnak a betegutak, csökken a fertőzésveszély és javul a munkabiztonság. A sürgősségi ellátás közelébe kerülő műtők, a sterilizáló és a korszerű diagniosztika sokkal gyorsabb és szakszerűbb állapotfelmérést valamint döntési lehetőséget eredményez. Az orvosi műszerpark megújításával, az orvosi és ápolási munkát megkönnyítő a korszerű, hatékony betegellátást elősegítő eszközökkel szerelik fel a kórházat.

Schrammel Zoltán, építész elmondta: mivel az anyagi erőforrások és a meglévő kórházépület adottságai rendkívüli mértékben beszűkítik a lehetőségeket, kompromisszumos megoldásként született a kétszintes, kisebb, új épülettömb és a korlátozott alapterületű belső átalakítás, amely így is jó lehetőséget biztosít a jövőben a főépület további rekonstrukciójára és komfortosítására.

Dr. Valló János, a traumatológiai osztály vezető főorvosa arról beszélt, hogy mintegy 210.000 állandó lakos – a Pest megyei Gödöllőtől a Heves megyei Gyöngyösig és a környező falvakig – tartozik az osztály felvevő területéhez, az M3-as autópálya közelsége pedig még tovább növeli az ellátandó betegszámot. Bár az osztályt már most a kórház zászlóshajójaként tartják számon, nagy előrelépést jelent mind hatékonyságban mind pedig betegbiztonsági szempontból az új, központi műtőblokk kialakítása. Utalt arra is, hogy a fejlesztésekkel cél a magasabb besorolás elérése az I. progresszivitási szinthez képest, melyhez az orvosi műszerpark fejlesztése mellett az orvoslétszám növelése is szükséges lenne.

Dr. Verrasztó Zoltán, osztályvezető sebész főorvos hangsúlyozta, hogy az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az ún. minimál-invazív, azaz azokra a legmodernebb műtéti beavatkozásokra, amelyek folyamán a legkorszerűbb műszerekkel rövidíthető a műtétet követő fájdalom és gyógyulási folyamat, csökkenthető a szövődmények bekövetkezése valamint jobb kozmetikai eredményeket lehet elérni. A sebészeti osztályon évente 1200 beteget látnak el, és 1000-re tehető a műtéti beavatkozások száma.

A kórház hosszabb távú tervei között szerepel a környező kórházak részére sterilizálási feladatok ellátása, a fejlesztéssel kialakított kapacitások kihasználása érdekében.
Ezért az orvosi műszerpark modernizálásánál a műtőblokkba a legkorszerűbb technikákat, többek között műtőasztalokat és mobiltönköst, LED-es műtőlámpákat, aneszteziológiai és sebészeti statív rendszereket, röntgen képerősítő berendezést, nagyfrekvenciás és ultrahangos égető-vágót valamint arthoszkópos tornyokat helyeznek el.

A fejlesztés a meglévő épületen belül a képalkotó diagnosztika teljeskörű kialakítását teszi lehetővé, ahol most már egy helyre kerül a CT, a digitális képfeldolgozású, korszerű röntgen és az ultrahang diagnosztika is, mindez a földszinten, a nap 24 órájában fogadó sürgősségi osztállyal egy szinten, annak közelségében.

Az intenzív osztályon is fejlesztik a műszerparkot, a következő gépek beszerzését tervezik: intenzív ágyak, betegörző monitorrendszer, nagyteljesítményű lélegeztető gép és defibrillátor. A géppark modernizálásával csökkenthető lesz a nem kívánt események száma és biztonságosabbá válik az egészségügyi ellátás.

A forrásokból jut még a Szülészet korszerűsítésére és egy új szeptikus műtő kialakítására is a “C" szárny 2. és 3. emeletén. A szülészet-nőgyógyászati osztály vezető főorvosától, Dr. Zámbó László, aki egyben a kórház stratégiai igazgatói feladatait is ellátja, elmondta, hogy az elmúlt években közel megkétszereződött az ellátandó lakosság száma, ezért a szülészeten is szükségszerű az eszközpark korszerűsítése. Az önálló apás szülőszoba után elkészült a családi szoba is, a babamozi és a rooming-in vívmányok már kitűnően működnek. A fejlesztés keretében új szülőágyat, egy műtőasztalt, valamint egy statív rendszert és LED-es műtőlámpákat kívánnak beszerezni a császár műtőbe.

Dr. Stankovics Éva főigazgatónő ismertette a projekt főbb szakaszait. A közbeszerzési határidők betartása mellett 2014 márciusára tervezik az alapkőletételt, mellyel kezdetét veheti az építkezés.

Legolvasottabb cikkeink