• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Debreceni együttműködés az autistákért

Regionális hírek 2020.02.12 Forrás: Unideb.hu
Debreceni együttműködés az autistákért

Az egészségügyi és társadalomtudományos területeken tanuló fiatalok önkéntes munka formájában foglalkozhatnak majd az autizmussal.

Megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Most Élsz Egyesület kedden Nyíregyházán. Az a cél, hogy közös kutatás-fejlesztési projekteket valósítsanak meg az autizmus témájában, az egészségügyi és szociális téren dolgozó szakemberek pedig megismerjék a legújabb módszereket.

A kedden aláírt együttműködésnek köszönhetően az autizmussal kapcsolatos újabb kutatási eredmények, diagnosztikai és terápiás eljárások is elérhetővé válhatnak, így a betegséggel küzdők korszerű ismereteken alapuló segítséget kaphatnak. Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja elmondta: az egyetem a felhalmozott tudáskészletét kínálja fel az egyesületnek, a kar hallgatói pedig hasznos társadalmi munkát végezhetnek, és megismerhetik a szervezet tevékenységét.

Nem csak az a feladatunk, hogy a hallgatók szakmai tudását gazdagítsuk, hanem az is, hogy megmutassunk nekik olyan csoportokat, közösségeket, melyek valamilyen szempontból hátrányt szenvednek. Az egészségügyi és társadalomtudományos területeken tanuló fiatalok önkéntes munka formájában foglalkozhatnak majd az autizmussal az egyesületnél. A kar szakemberei számára is nagyon előremutató az együttműködés, hiszen új kutatási területek nyílhatnak majd meg előttük - tájékoztatott a dékán.

Az Egészségügyi Kar és az egyesület első közös eseményét április 23-25-én rendezik meg. Az I. Magyar-nemzetközi biomedikális autizmuskutatási és kezelési tudományos továbbképzés című, ötvennégy szakterületet érintő multidiszciplináris szakmai rendezvényen hazai és külföldi szakemberektől hallhatnak majd előadásokat a témával foglalkozó egészségügyi dolgozók, háziorvosok, pedagógusok, gasztroenterológusok és a betegek családtagjai.

Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke az együttműködés aláírását megelőző tájékoztatón az ismeretterjesztés fontosságát hangsúlyozta. A megállapodás mérföldkő az egyesületünk életében, hiszen a felhalmozott tudást a szakemberekkel is megismertethetjük annak érdekében, hogy az beépülhessen a hazai gyakorlatba. Erre először a továbbképzésen lesz majd lehetőség, ahol az érdeklődők átfogó ismereteket kaphatnak a legújabb diagnosztikai és terápiás módszerekről, a kutatási programokról, és a betegség új megközelítéseivel is találkozhatnak – közölte az egyesület elnöke.

A megállapodás nyomán az Egészségügyi Kar és az egyesület a pályázati programok során is szoros együttműködésre törekszik.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink