• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dél-amerikai laboratórium létrejöttében segédkeznek a pécsi virológusok

Regionális hírek 2024.07.12 Forrás: Weborvos
Dél-amerikai laboratórium létrejöttében segédkeznek a pécsi virológusok

A PTE virológusai biobiztonsági tanácsadással, a működési rendszer kiépítésével, fejlesztésével járulnak hozzá a létesítmény létrejöttéhez és működéséhez.

Dél-Amerika első BSL-4-es, az az a legmagasabb biobiztonsági laboratórium megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Vilrológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei. A VNL munkatársai tanácsadással és tréninggel segíti az új magas biobiztonsági laboratóriumok létrejöttét.

A brazíliai Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM) munkatársai jártak a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumban, hogy egy hosszútávú együttműködés alapját fektessék le a pécsi virológusokkal. Hamarosan a CNPEM kutatóközpontban alakítják ki Dél-Amerika első legmagasabb biobiztonsági szintű, BSL-4-es laboratóriumát, amely megvalósításához a VNL szakemberi nyújtanak segítséget.

Az együttműködés keretében a két kontinens országainak szakemberei hamarosan megkezdik közös kutatásukat, továbbá a PTE virológusai biobiztonsági tanácsadással, a működési rendszer kiépítésével, fejlesztésével járulnak hozzá az új, Dél-Amerikában hiánypótló létesítmény létrejöttéhez és biztonságos, minden igényt kielégítő működéséhez. Mindezeken túl pécsi laboratórium képzési lehetőségeit kihasználva, itt zajlik majd a brazil kutatók BSL-4 oktatása is. A VNL eddig is több hazai és nemzetközi szervezetnek nyújtott fejlesztéssel, tréninggel kapcsolatos segítséget és szakértői tanácsadást, hiszen a VNL munkatársai nemzetközi szinten is elismert biobiztonsági tudással rendelkeznek. Ezen felül a VNL rendelkezik egy, a régiónkban is egyedülálló BSL-4-es szintű tréninglaboratóriummal, ami kivételes lehetőséget nyújt más kutatóintézetek támogatására.

A látogatás során BSL-4-es laboratóriummal kapcsolatos szakmai egyeztetéseken túl a VNL és a CNPEM közötti kutatási együttműködés is megalapozásra került, amely tovább növeli a Virológiai Nemzeti Laboratórium nemzetközi beágyazottságát és hírnevét.

Az itt eltöltött idő alatt a brazil küldöttség meglátogatta a VNL laboratóriumi infrastruktúráját, kiemelten a BSL-4-es facilitást, amely, mint Európa legújabb legmagasabb biobiztonsági szintű laboratóriuma, számos újítása révén megfelelő fejlesztési alapot biztosít az újonnan létesítendő brazil egységeknek. A laboratóriumi fejlesztési tervek mellett a VNL szakmai működése és az ezzel kapcsolatos protokollok, irányítási rendszerek is bemutatásra kerültek. Ezek közül kiemelt érdeklődéssel fogadták a VNL oktatási centrumának tevékenyégét, amely a magas és legmagasabb biobiztonságú tevékenységekkel kapcsolatos tréningek, képzések színtere.