A két új intézmény 2016-ban kezdheti meg működését a szombathelyi huszárlaktanyába szállított épületében.
Nemzeti Egészségipari Információs Központ és Nemzeti Táplálkozástudományi Információs Központ jön létre a 2015-ös Milánói Világkiállítás (Expo) magyar pavilonjában, miután az épületet az Expo zárást követően Szombathelyre szállítják. Az egészségközpont létrehozásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a világkiállítás miniszteri biztosa, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és az állami tulajdonú Carpathia Kft. együttműködésével, valamint Szombathely önkormányzatának részvételével született megállapodás, melyet a szervezetek vezetői kedden a parlament épületében írtak alá.
A két új intézmény 2016-ban kezdheti meg működését a magyar pavilonnak az egykori szombathelyi huszárlaktanyába szállított épületében.
Szőcs Géza, a világkiállítás miniszteri biztosa a megállapodások aláírása előtt emlékeztetett arra, hogy Magyarország meglehetősen rosszul áll olyan betegségek szűrésében és megelőzésében, mint a diabétesz, a rák vagy a szív- és érrendszeri panaszok, miközben az egészséges táplálkozásra is fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani.
Gondos Judit, az NGM közigazgatási államtitkára kiemelte: az egészségipar és -turizmus rendkívül dinamikusan fejlődő ágazat szerte a világon és Magyarországon is. Hatalmas azonban a verseny is, ezért szükség van a folyamatos innovációra, ennek mintapéldája lehet ez a projekt - méltatta az expo pavilon utóhasznosítását, hozzátéve: ritka az, hogy ilyesmiről egy beruházásnak ilyen korai fázisában döntés születik.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról szólt, hogy az egészségközpont létrehozása olyan hosszú távú program, amely kiválóan illeszkedik a kormány egészségügyi stratégiájához. A lakosság egészségügyi állapota a kevés mozgás, az egészségtelen táplálkozás, a sok dohányzás, alkohol és a ritka szűrések miatt rossz, de meg kell fordítani ezt a tendenciát - mutatott rá.
Martos Éva, az OÉTI főigazgatója hozzátette, hogy egészséges táplálkozással a nem fertőző betegségek 80 százalékát meg lehet előzni. Az új központban pedig lehetőség lesz arra, hogy az egészséges és tudatos táplálkozással kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket hatékonyan jutassák el a lakossághoz.
Fórizs Zoltán elmondása szerint az általa vezetett Carpathia Kft. felelős a világkiállítás magyar pavilonjának megvalósításáért, utóhasznosításáért, majd működtetéséért. Az ügyvezető kiemelte, hogy a milánói Expóra 26 millió érdeklődőt várnak, majd 2016-tól az egyedülálló épületet a Szombathelyre látogatók is megismerhetik.
Fórizs Zoltán az MTI kérdésére közölte: a Nemzeti Egészségipari Információs Központ egységes felületen fogja megjeleníteni a minősített magyar egészségügyi szolgáltatókat, itthon és külföldön információkat ad a magyarországi gyógyítási lehetőségekről, szolgáltatásokról és ezekre a központon keresztül be is lehet majd jelentkezni bárhonnan a világból.
A látogatók a tervek szerint szolgáltatási csomagokat is tudnak foglalni és fizetni szállással, utazással együtt, ebben pedig 24 órás call center segíti őket.
A Nemzeti Táplálkozástudományi Információs Központ feladata az lesz, hogy a tiszta forrásból származó élelmiszerek és a helyes táplálkozás széles körben megismerhetővé váljon - fűzte hozzá. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta: a város jó gazdája kíván lenni az intézménynek és az eszmének, ráadásul 2016-ban ünneplik Szent Márton születésének 1700 éves évfordulóját is.