• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy-egy lift megáll, de a betegek ellátása nem

Lapszemle 2019.05.07 Forrás: mandiner.hu
Egy-egy lift megáll, de a betegek ellátása nem

Legyőzte a január elsején bevezetett úgynevezett triázs-rendszer a kígyózó sorokat?

Valóban egészségügyi fordulatra van szükség, ahogy azt Matolcsy György sürgeti? Hogyan lehetne növelni a magyarok egészségben töltött éveinek számát? Mit tesz a kormány az orvoshiány csökkentése érdekében? Mi lesz a Szent János Kórházzal? Hogyan küzd a kormány a meddőséggel? Hogyan vizsgázott a sürgősségi betegellátás új rendszere? Ezekről is kérdezte a mandiner.hu Kásler Miklós onkológus orvosprofesszort, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét.

Mire készülnek a lakossági szűrővizsgálatokkal kapcsolatban?

1993-ban született meg a Nemzeti Rákellenes Program. Nagy nemzetközi karriert futott be, hiszen a WHO alapelveinek egyik forrása lett. Három olyan szerv van, amelynek a korai fázisban lévő daganatait népesség szinten szűrni lehet. Mivel ennek a három szervnek a népesség szintű szűrését javasoltuk, 1994-ben az Antall-kormány alatt megvalósult a szervezett méhnyakrákszűrés, 2002-ben az első Orbán-kormány időszakában elindult az emlőrákszűrés, tavaly pedig megkezdődött vastag- és végbélrák szűrése. Ennek a három szervnek a szűrése tehát már folyik. De van Magyarországon egy nagyon kecsegtető pilotprojekt, a tüdőrák szűrése.

Ez azért fontos, mert a tüdőrák a legpusztítóbbak egyike. A felfedezett tüdőrákoknak csupán 15 százalékát lehet gyógyítani, mert olyan gyors a betegség kifejlődése, áttétképződése, hogy mire az tüneteket és panaszokat okoz, addigra általában már olyan előrehaladott állapotban van, hogy nem lehet eredményesen kezelni. A magyar pilotprogram eredményei kedvezőnek mutatkoztak, ezért tervezzük a kiszélesítését, amely azt jelentené, hogy a negyedik daganatellenes népességszintű szűrési program is elindulhat majd a veszélyeztetett korcsoportban.

A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi tanulmánya szerint a magyar egészségügy legsúlyosabb problémája a szakemberhiány. Hogyan orvosolja ezt a kérdést a kormány?

Kétségtelen, hogy Magyarországon szakemberhiány van. Ezt mindenki tudja, észleli. 2010 óta viszont hatezerrel több orvos dolgozik Magyarországon, így jelen pillanatban 39 ezer orvos dolgozik itthon. A Nyugat-Európába való távozás dinamikája is csökken. A fizetésemelések folyamatosak az egészségügyben, ennek már látszik a hatása, de törekszünk az egészségügyben dolgozók szociális viszonyainak javítására is. Az egészségügyi pályát a kormány ösztöndíjakkal támogatja, segítünk a lakhatásban, a családalapításban. Program indul a nővérszászállók fejlesztésére, újak megépítésére. A teljes interjú itt olvasható

A miniszter interjút adott a Ripostnak is - ez itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink