• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy fontos dolgot nem vizsgál a legtöbb háziorvos

Lapszemle Forrás: hirtv.hu

Már több mint egy éve része az alkalmassági vizsgálatnak a jogosítványok megújításánál az alvás közbeni légzészavar szűrése.

Ez egy kétoldalas kérdőívet takar – az már a háziorvostól függ, hogy ha gondot észlel, akkor továbbküldi ügyfelét alvásvizsgálatra. A legtöbb háziorvos nem végzi el a 2015 óta kötelezően előírt alvászavar-szűrővizsgálatot a jogosítvány megújításakor. Pedig szakértők szerint a kóros aluszékonyság kétszer akkora baleseti kockázat, mint az ittasság. Akinél a kérdőíves szűrés során felmerül a betegség gyanúja, azt alváslaborba küldik, ahol komolyabb betegségekre is fény derülhet – írja a hirtv.hu portálja.

Amikor a páciens jelentkezik, hogy lejárt a jogosítványa, akkor egy kérdőív kitöltésével történik, papíralapon, vagy már a háziorvosi szoftver is tartalmazza ezt a kérdőívet, amit kitöltetünk, és értékeljük. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy fennáll ez az alvási apnoe betegség beküldjük alváslaboratóriumba – mondta dr. Bardócz Miklós háziorvos.

A 2000-es évek előtt csak Budapesten végeztek alvászavar-vizsgálatot. De most már néhány vidéki kórházban is elérhető. Például Farkasgyepűn, a tüdőgyógyintézetben. A vizsgálat egyetlen éjszaka, ami alatt monitorokon keresztül figyelik az alanyt, ahogy alszik.

Látom a vizsgálatot magát, a vizsgálatot online. Két gép van, ami online, az egyik wifis, a másik pedig közvetlenül kapcsolatban van a számítógéppel, és akkor folyamatosan látom az elváltozásokat, látom az EKG-görbét, a légzéskimaradásokat – mondta a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet asszisztense, Novák Judit.

A farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben fényt derítenek az alvásfüggő légzészavarok okára, alvási, életmódtanácsok mellett olyan terápiás készüléket is fel tudnak írni, amivel a beteg kiegyensúlyozottan, nyugodtan tud aludni.

Az éjszakai hypoxia kihat a másnapokra, fáradékonnyá válik, a koncentrációképesség csökken, balesetet okozhat, a munkahelyén nem tud teljesíteni. A vizsgálatot követően mi másnap elvégzünk egy komplex tüdőgyógyászati alapvizsgálatsort, mellkasröntgent, légzésfunkciót, vérgázt és EKG-t, és sokszor tapasztaljuk, hogy a nappali vérgáza is rossz a betegnek – mutatott rá dr. Könnyid Mária belgyógyász tüdőgyógyász.

Legolvasottabb cikkeink