• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre fiatalabb öngyilkosok Szolnok megyében

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A törökszentmiklósi kistérségben az átlagosnál magasabb az öngyilkosok száma.

Képünk illusztráció
Jász-Nagykun-Szolnok (JNSZ) megyében volt a legtöbb a 100 ezer lakosra jutó "befejezett" öngyilkosságok száma – olvasható az ÁNTSZ megyei intézetének tájékoztatójában. 2003-ban összesen 145-en végeztek önkezűleg az életükkel, 79 százalékuk férfi volt. Magyarországra korábban az időskori öngyilkosság volt jellemző, ez a tendencia megváltozott, napjainkban a 45-59 éves korosztályt sújtja leginkább ez a jelenség. Idén elkezdődött a nem fertőző epidemiológiai adatfeldolgozás, kistérségi bontásban. Eszerint a törökszentmiklósi kistérségben a szándékos önártalom miatti halálozás meghaladja mind az országos, mind a megyei átlagot.

A halálozási statisztikában 1993-tól javuló tendencia figyelhető meg, azonban a magyar halandóság még mindig 1,5-szerese az Európai Unió átlagának. JNSZ megye az észak-alföldi régióba tartozik, amely magyarországi viszonylatban a legmagasabb halandóságú területek egyike. A megyében a vezető halálokok az országossal megegyezők. Első helyen a keringési rendszer betegségei állnak, ezek az összhalálozás 50 százalékáért felelősek. JNSZ megyében az ischaemiás szívbetegség miatti halálozások mindkét nem esetében meghaladják az országos átlagot. A halálozások 25 százaléka daganatos betegségek következménye. A megyében a daganatos halálozás aránya az országos átlag feletti. Ebben jelentős szerepe van a tüdő- és emlőrák gyakoriságának.

A megyében hasonlóan az országos adatokhoz, a szív-érrendszeri betegségek – ischaemiás szívbetegségek, magasvérnyomás- és agyérbetegségek – előfordulása a leggyakoribb.  A magas vérnyomás betegségek száma 1997-2003 között 28 százalékkal nőtt, és emelkedett a cukorbetegek és a daganatos betegségek miatt orvosi ellátást igénybevevők száma is. Egyre több az elhízással, kalóriatöbblettel küzdő 18 év alatti fiatal. Ez azért probléma, mert a túlsúly és az elhízás számos betegség kockázati tényezője.

A háziorvosok 1997-től két évenként statisztikai jelentést készítenek pácienseik betegségeiről. A 2003. évi jelentésből megállapítható, hogy a háziorvoshoz bejelentkezett 19 év feletti betegek leggyakoribb betegségei a magas vérnyomás, az ischaemiás szívbetegség, a spondylopathiák, a diabetes mellitus. Megállapítható az is, hogy valamennyi betegség a nők körében fordul elő gyakrabban.

A háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz bejelentkezett 18 év alattiak leggyakoribb betegségei a vér- és a vérképző szervek betegségei – ebből vashiányos anaemia 77,6 százalék –; az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek – ebből kalóriatöbblet miatti elhízás 73,4 százalék –; a szemizmok betegségei, a binocularis szemmozgató betegség, az asztma, a mentális- és viselkedés zavarok. Ez utóbbi két betegség a fiúknál gyakoribb, a többi betegség inkább a lányokra jellemző.