• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életfogytig kísér az alkoholizmus

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A betegek számához képest elenyésző az alkoholizmusból kikeveredők rehabilitációs lehetősége.

A májkárosodás miatti egyre gyakoribb halálozás ellenére az alkoholizmust a társadalom még mindig nem tekinti devianciának, sőt sok esetben betegségnek sem. E szemérmes félrenézés pedig mára oda vezetett, hogy nem csak egyre több alkoholbeteg válik a májzsugor áldozatává, hanem azok számára is elenyésző kapaszkodó segíthet visszavezetni az absztinenciába, akiknek elegük van már az alkoholizmusukból, de ezzel a gonddal képtelenek egyedül megküzdeni.

A hazai egészségügyi és a szociális rendszerből hiányoznak azok a rehabilitációs intézetek is, ahol az alkoholbetegek pszichés utógondozását folytatnák. Ezért a rendszeres italozásnak a szociális gondokon túl, egyre súlyosabb következményei vannak, ami végső esetben a máj olyan maradandó károsodását okozza, amiben a mortalitási mutatóink évről évre lehangolóbbak. (A kiugróan sok májkárosodás miatti halálozásnak nem az elfogyasztott mennyiség, hanem a silány minőségű alkoholos ital az oka.)

Ezért számít fontos lépésnek minden olyan prevenciós program, amely kezet nyújt az alkohol rabságából szabadulni akaróknak. Ilyen komplex rehabilitációs projekt indul a baranyai Siklóson, amelyben az Agapé Szociális és Hitéleti Alapítvány tízmilló forintos pályázati támogatásból egyelőre 38 alkoholbeteget segít a tartós absztinencia felé vezető hosszú út keresésében. A cél a városban és annak környékén élő alkoholbetegek életminőségének javítása.

Az egy éven át tartó projekt komplexitását az adja, hogy abban orvosok, addiktológus szakemberek is részt vesznek. Az alapítvány terveiben olyan intézményi ellátás biztosítása szerepel, amely az egészségügyi intézményekből kikerülő alkoholbetegek számára absztinens környezetben teszi lehetővé az értelmes tevékenységet, emellett megfelelő életmintát is mutat számukra. A programba kerülő betegek józan környezetben élnek, irányított életvitelt folytatnak.

Az alapítvány aktivistái (önkéntesei) között több megváltozott munkaképességű alkoholfüggő, de már hosszú évek óta „szárazon" élő ember van, akik értékrendjébe tartozik a másikon való segítés.

A statisztikák szerint Siklós térségében a legfőbb egészségügyi problémát az alkoholbetegség okozza, amelynek egyenes következménye a munkaképesség csökkenése, illetve az aktív életkoron belüli magas halálozási szám.

Legutóbb Pécsett volt olyan rendezvény, amelyen a pszichés támogatás és a felvilágosítás azokon próbált segíteni, akik elhatározták, hogy végleg leteszik a poharat. A program elindítója egy lelkész volt, aki figyelmeztetett: „erről a problémáról bűn tovább hallgatni, vagy szégyellni, illetve ellene semmit nem tenni".

Az alkoholizmus ugyanis olyan betegség, ami egy életen át kíséri a pácienst, hiszen a visszaesés lehetősége minden nap adott. A leszokás pedig – a közvélekedéssel ellentétben - nem megy szakszerű segítség nélkül, ám ezek a fogódzók az utóbbi időben jelentősen megcsappantak.

Ezt mutatja az is, hogy a több millió lakosú Dél-Dunántúlon csupán egyetlen olyan szakmai infrastruktúrával is rendelkező alkoholbeteg-rehabilitációs osztály működik, ahol az első lépések megtehetők az absztinencia felé. A többi intézmény lakói már olyan leépült, egészségileg visszafordíthatatlanul károsult betegek, akik számára csak vegetációra alkalmas a nekik helyet adó otthon.

Legolvasottabb cikkeink