• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elismerés a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának

Regionális hírek 2022.06.08 Forrás: Unideb.hu
Elismerés a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának

Az egészségügyiek nagy része a debreceni Sürgősségi Klinikán és az OMSZ-nál is dolgozik.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának a koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott támogatását ismerte el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Az erről szóló oklevelet Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, az OMSZ regionális igazgatójától, Korcsmáros Ferenc főorvostól vette át kedden az elnöki hivatalban.

A pandémia alatt a COVID-betegellátásban, a szűrésben és a betegirányítás kidolgozásában is szoros volt az együttműködés a Klinikai Központ (KK) és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) között. Ez a közös munka hozzájárult ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központja kiemelkedő eredményeket ért el a járvány elleni védekezésben. Az együttműködés azonban jóval korábban kezdődött.  

- A Debreceni Egyetemen a sürgősségi betegellátás jelentősen fejlődött az elmúlt egy évtizedben. Hosszú szakmai munka eredményeként alakult meg 2017-ben a Sürgősségi Klinika is, melynek létrehozásában az Országos Mentőszolgálat is jelentős támogatást nyújtott a Klinikai Központnak. A betegellátásban, a graduális képzésben, a sürgősségi szakorvosok képzésében és az úgynevezett mentőtiszt III. speciális képzésben is szoros és sikeres az együttműködésünk, amely Csató Gábor főigazgatónak és Korcsmáros Ferenc regionális igazgatónak is köszönhető – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

A professzor hozzátette: a Klinikai Központ és az OMSZ együttműködése az alapellátásban is eredményes. 2021. augusztus elseje óta az Országos Mentőszolgálat felügyelete mellett, a Sürgősségi Klinikán biztosítják az alapellátási ügyeletet. A közös munka a szakmai továbbfejlődésre is lehetőséget teremt.

- A kollégáink nagy része a Sürgősségi Klinikán és az OMSZ-nál is dolgozik, ez egy példaértékű együttműködés alapját teremti meg. Számos mentőtiszt elvégezte a kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterszakot, ők a Sürgősségi Klinika akut alapellátó egységében is jelentős segítséget nyújtanak. Helytállnak a klinikán, segítve ezzel a sürgősségi ellátás további fejlődését – emelte ki Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója.

Mindkét szervezet fontosnak tartja a sürgősségi ellátással kapcsolatban a laikusok képzését is. Ezért a Sürgősségi Klinika és az Országos Mentőszolgálat munkatársai különböző rendezvényeken, többek között a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján tanítják az érdeklődőknek a sürgősségi betegellátás alapszintű ismereteit.

A Klinikai Központ eddigi támogatását az OMSZ oklevéllel ismerte el, amelyet kedden vett át Szabó Zoltán elnök Korcsmáros Ferenc regionális igazgatótól.

Fotó: unideb.hu

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink