• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Anyajegy vagy bőrrák? Fontos a bőrgyógyászi szűrés

Egészségmagazin 2022.06.08 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Anyajegy vagy bőrrák? Fontos a bőrgyógyászi szűrés

El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy csak a feltűnő, gyanús, „csúnya” bőrképletek szorulnak alaposabb vizsgálatra.

Amikor áttanulmányozzuk a bőrünket, nem feltétlenül tudjuk meghatározni, pontosan mi is az adott képlet. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy vajon tényleg anyajegyet látunk-e, vagy ha változást észlelünk a képlet megjelenésében, mindenképpen ellenőriztessük azt bőrgyógyásszal. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő képletek, változások a bőrön.

Anyajegyből is több típus létezik

A bőrünkön lévő foltokra, pöttyökre, képletekre könnyen rámondjuk, hogy „biztos csak anyajegy”, holott ez korántsem ennyire egyszerű. Már csak azért sem, mert a bőrgyógyászok az anyajegyek több típusát is megkülönböztetik, amelyek közt van olyan, amit orvosnak kell látnia, hogy elkülöníthető legyen az a melanomától.

- Leggyakrabban természetesen a közönséges anyajegyek fordulnak elő, amelyek jobbára már gyermekkorban kialakuló, szimmetrikus, egyenletes felszínű képletek és önmagukban nem jelentenek bőrrák kockázatot. A nagyszámú (20-nál több) anyajegy azonban már rizikófaktor!

- A Spitz naevus egy gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es „csomó”, amely leginkább gyermekkorban alakul ki, vörös-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg, panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik.

- A veleszületett anyajegyeknél a nagyobbakra kell figyelni, mert kissé megnövekedett kockázatot hordoznak.

- Az atípusos anyajegyek pedig abban különböznek a közönséges anyajegyektől, hogy általában változatosabb színűek, textúrájúak, nagyobbak. Megtévesztő megjelenésük miatt fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától. 

Nem csak a feltűnő anyajegyeket kell ellenőrizni

Az anyajegyszűréssel kapcsolatban el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy csak a feltűnő, gyanús, „csúnya” bőrképletek szorulnak alaposabb vizsgálatra. A bőrrák bizonyos típusai és stádiumai sokszor egyáltalán nem szembeszökőek egy laikus számára.

A basalioma például eleinte apró, fénylő, tömött csomónak tűnhet, ami idővel kifekélyesedhet, vagy varasodhat, ami miatt hegnek, sebnek tűnhet, de az esetek nagy részében nem tűnik olyasminek, ami mindenképpen gyanút kelt. A laphámrák szintén egy kezdetben jelentéktelennek tűnő bőrképletnek tűnik, később azonban érzékennyé válhat, vérezhet és viszkethet is, megvastagodhat, esetleg ki is fekélyesedhet.

A kezdődő melanoma sem nagy, vérző, erős színű anyajegynek tűnik. Eleinte nem feltétlenül nagyobb 1-2 milliméternél, és a bár a noduláris melanoma (ami egy bőrből kiemelkedő daganat), tipikusan kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr.

- Összegezve tehát elmondható, hogy egyáltalán nem csak a feltűnő anyajegyeket érdemes orvossal ellenőriztetni, sokszor a rendszeres szűrésen korán kiszűrt, apró bőrképlet bizonyul bőrráknak. Ez a korai felismerés és a szakszerű, sebészi eltávolítás pedig akár életet is menthet. Már akár a legveszélyesebbnek tartott melanomáról is érdemes tudni, hogy korán felfedezve és kezelve 98%-os lehet az ötéves túlélés esélye - hangsúlyozza a bőrgyógyász - Különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink