• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Endoszkópos vérzéscsillapítás medvecsapdával - már elérhető a szimulátor

Regionális hírek 2024.06.10 Forrás: Semmelweis Egyetem
Endoszkópos vérzéscsillapítás medvecsapdával - már elérhető a szimulátor

A szimulátor a hallgatókon kívül a képzésekre érkező hazai és nemzetközi szakorvosjelöltek számára is elérhetővé válik.

Akár gyomortükrözést vagy epeúti beavatkozásokat is gyakorolhatnak a szakorvosjelöltek a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán (STéG) 2024 januárjától elérhető szimulátor segítségével. A május végén rendezett nemzetközi endoszkópos képzésen nyolc ország 22 gasztroenterológus szakorvosjelöltje e mellett további, széleskörűen még nem elérhető eszközökön és egyedülálló körülmények között sajátíthatta el az alapvető endoszkópos eljárásokhoz szükséges készségeket - számolt be róla az egyetemi portál.

 dr. Hritz István egyetemi docens. Az Intervenciós Gasztroenterológiai Tanszék vezetője honlapunknak nyilatkozva elmondta, hogy endoszkóppal ma már korábban sebészeti beavatkozást igénylő kórképek is kezelhetőek, például polipok eltávolítása, emésztőszervi vérzések csillapítása is elvégezhető. Az ezekhez szükséges gyakorlat megszerzése a szakképzésnek és így a szakvizsgának is szerves részét képezi, hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem gasztroenterológia grémiumelnöke.

Míg korábban főként éles helyzetben, pácienseken volt lehetőség a technika elmélyítésére – amely a szakértői támogatás mellett is óhatatlanul okozhatott kellemetlenséget a betegeknek –, addig ma már szimulátorok segítik az oktatást. Ezek előnye, hogy különféle élethelyzeteket modelleznek úgy, hogy közben kiküszöbölik a beavatkozással járó stresszt.

Ilyen modellezést tesz lehetővé a STéG-re 2024 januárjában, a Ferring Magyarország Gyógyszerkereskedelmi Kft. jóvoltából telepített Surgical Science GI Mentor típusú számítógépes alapú endoszkópos szimulátor, amelynek moduljai alsó tápcsatornás endoszkópia (kolonoszkópia), felső tápcsatornás endoszkópia (gyomortükrözés), polipeltávolítás, vérzés, endoszkópos ultrahang és epeúti beavatkozás (ERCP) gyakorlására is alkalmasak.

„A kezdő endoszkópos készségek elsajátításához elég lenne akár egy cipősdoboz is, amelybe lyukat vágva különféle tárgyakat lehet rögzíteni és azokat az endoszkóppal felkeresni és megtekinteni” – emlékeztetett dr. Hritz István. A virtuális szimulátor tartalmaz egy bevezető modult, amelyben különféle ügyességi feladatokon keresztül tanulható meg az eszköz irányítása. A berendezés különlegessége azonban abban rejlik, hogy élethűen adja vissza az endoszkópos vizsgálatokban előforduló helyzeteket. Egy-egy gyakorlat elején a program felvázol egy esetet a virtuális páciens adataival, kórelőzményével és a tünetekkel. Az endoszkópos művelet során a jelölt a komputer monitorján kísérheti figyelemmel a vizsgálat tárgyát és a vizsgálóeszköz útját, ezzel egyidőben a szimulátor audiovizuális visszajelzést küld a folyamat menetéről, a beteg fájdalomérzetéről és a gyakorlat zárultával az eljárás sikerességéről is.

Az egyetem és a forgalmazó együttműködési megállapodása értelmében első körben egy évig alkalmazzák a Semmelweis Egyetem gasztroenterológus szakorvosképzésében a szimulátort, amely a hallgatókon kívül a képzésekre érkező hazai és nemzetközi szakorvosjelöltek számára is elérhetővé válik. Az első ilyen alkalom a STéG-en 2024. május 23-24-én megrendezett nemzetközi tréning volt, amelynek keretében dr. Vilmos Fruzsina szakorvosjelölt és dr. Gellért Bálint belgyógyász szakorvos mint képzett szimulátoros oktatók irányítása mellett szerezhették meg a készségeket a résztvevők.

További részletek a teljes beszámolóban. (Fotók: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem)