• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Észrevétlen átmenetet vár Dr. Ferdinandy Péter

Regionális hírek 2018.09.22 Forrás: Semmelweis Egyetem
Észrevétlen átmenetet vár Dr. Ferdinandy Péter

Az innovációs szemlélet elterjesztésével növelhető az egyetemhez kötődő innovatív vállalkozások (ún. spin-off cégek) száma.

Az innovációs szemlélet, a vállalkozói kedv erősítése, a kutatói és oktatói utánpótlás-nevelés biztosítása, valamint a támogató és motiváló szellemi tulajdon menedzsment is szerepel a július 1-jén kinevezett tudományos rektorhelyettes, Dr. Ferdinandy Péter célkitűzései között. A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója úgy véli, fontos, hogy az egyetemen és az egyetemmel szoros kapcsolatban lévő vállalkozásoknál olyan védett szellemi tulajdon jöjjön létre, aminek megfelelő hasznosításával és elsősorban hazai vállalkozásokban való továbbfejlesztésével növeljük az egyetem ipari bevételeit, valamint a hazai gazdaság teljesítményét. Az egyetem honlapjának beszélt a terveiről.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert elődöm, Dr. Bagdy György számos területen kiválóan működő projekteket készített elő és működtetett, melyeket zökkenőmentesen folytatunk. Folyamatosan egyeztettünk az átadás-átvétel során, így az átmenet remélhetőleg az egyetem kutatói számára észrevétlen maradt – hangsúlyozta Dr. Ferdinandy Péter, aki szerint a pozitív és motiváló attitűd kulcsfontosságú munkája során.

A rektorhelyettesek feladata hozzájárulni a rektori program sikeréhez. A tudományos rektorhelyettes hatáskörébe a tudomány és az innováció tartozik, amely területek fejlesztésének eredményei jelentős szerepet játszanak abban, hogy az egyetem bekerüljön a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye közé. Ez ambiciózus célkitűzés, de a rektorhelyettes véleménye szerint egy évtizeden belül elérhető. Ennek érdekében feltétlen szükséges az együttműködés a klinikák, elméleti intézetek, illetve az ún. spin-off vállalkozások között közös, flexibilis kutatócsoportokban – ismertette a tudományos rektorhelyettes. A merev, intézetekhez kötött kutatócsoport-rendszert is célszerű fellazítani, és inkább intézetek és karok közötti kutatói hálózatok kialakításával lehet fokozni a kutatási teljesítményt. Így nagyobb eséllyel lehet mind hazai, mind európai uniós pályázatokon indulni, hasonlóan a 2016-ban kezdődött, sikeres NVKP-pályázatokhoz – tette hozzá.

Jelenleg szintén kevéssé kihasznált kutatásfejlesztési potenciálként említette a klinikai kutatások területét. A klinikák határozottabb bevonása szükséges a kutatásba, ezzel növelhető a transzlációs kutatási projektek száma.

Az innovációs szemlélet elterjesztésével növelhető az egyetemhez kötődő innovatív vállalkozások (ún. spin-off cégek) száma, melyek további kutatásfejlesztési potenciált hordoznak. Az egyetemekhez kötődő spin-off cégek számát tekintve egész Európa le van maradva az Egyesült Államokhoz vagy épp Ázsiához képest, a volt szocialista országokban pedig a kutatásban a vállalkozói gondolkodásmód szinte alig ismert – mutatott rá. Ha sikerül elérni, hogy a Semmelweis Egyetem vonzáskörzetébe több tucat vagy akár százas nagyságrendű meglévő és újonnan alapított vállalkozás kerüljön, azzal nemcsak a kutatási potenciált lehet „felpörgetni”, de olyan technológiákhoz juthatnak hozzá az egyetemi kutatók közvetve vagy közvetlenül, amihez pusztán az alapkutatások erősítésével nem lehetne – vélte.

Dr. Ferdinandy Péter ösztönözni szeretné a kutatókat, hogy saját vállalkozásokat alapítsanak egyetemi kötődéssel, amihez átlátható és erősen motiváló szellemi menedzsment létrehozását tervezi. Ennek alapjaként hamarosan megújul az egyetemi szellemi tulajdon kezelési szabályzat. Mint elmondta, a gyógyszer- és orvostechnikai eszközök fejlesztésébe úgy lehet befektetőket bevonni, ha az egyetemen vagy annak közreműködésével létrejött szabadalmak számát drasztikusan sikerül növelni. Egy szabadalom bizonyos pontig való elvitelének a költsége nagyjából megegyezik egy Open Access publikáció kiadásaival – mutatott rá. Saját szakterületéből kiindulva példaként elmondta, a gyógyszeripar szellemi tulajdonának életciklusa évtizedekben mérhető, ezért egyetemi vezetőkön átívelő szellemi tulajdon menedzsmentet és innovációs stratégiát kell teremteni.

A tudományos rektorhelyettes beszámolt arról is, hogy publikációs stratégiát fognak ajánlani a kutatóknak különböző szakterületeken, amiben nagy szerepet szán a Központi Könyvtárnak. Emellett különböző publikációs támogatásokat és egyéb segítséget, például nyelvi lektort is szeretnének biztosítani a kutatók számára, valamint tervezik a nyílt hozzáférésű (Open Access) folyóiratok bővítését is.

Szintén a főbb feladatok között említette a „core facilty” rendszer kialakítását, először virtuális formában. Mint mondta, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben már létrehoztak egy honlapot évekkel ezelőtt, ahol elérhetőek a rendelkezésre álló műszerek, a kapcsolódó kontaktszemélyek, első lépésben ezt a felületet szeretnék kiterjeszteni. A teljes interjú itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink